AMSTERDAM - De AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak in Amsterdam, is donderdag op de hoogste stand sinds begin november vorig jaar gesloten. Meevallende Amerikaanse bedrijfsresultaten en huizencijfers gaven beleggers reden voor optimisme.

De AEX sloot 4,96 punten, of 1,8 procent, hoger op 276,15 punten. De MidKap-index won 1,5 procent tot 385,90 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt klommen 1,5 tot 2,1 procent.

Aanvankelijk leek het er donderdag op dat de Europese beurzen de positieve trend van de afgelopen acht dagen zouden doorbreken. Toen de koersen op Wall Street echter opklommen herstelden de koersen in Europa. De toonaangevende Dow-Jonesindex brak donderdag door de grens van 9000 punten en stond met een winst van 2 procent op ongeveer 9059 punten.

3M
Het Amerikaanse cijferseizoen is flink op stoom en het merendeel van de resultaten blijkt beter te zijn dan was verwacht. Donderdag rapporteerde het conglomeraat 3M een hoger dan voorziene winst en een verhoging van de verwachting voor dit jaar.

Uit cijfers van de Amerikaanse vereniging van makelaars bleek dat de verkopen van bestaande huizen in juni met 3,6 procent zijn gestegen. De financiële crisis en de recessie hebben hun wortels in de huizenmarkt en deze moet volgens sommige economen herstellen voordat economisch herstel echt kan doorzetten.

ING
De financiële aandelen waren op het Damrak de grootste stijgers. Bankverzekeraar ING won 4,6 procent, verzekeraar Aegon 5,2 procent. SNS Reaal was in de MidKap de koploper met een plus van 5,4 procent.

TomTom, de producent van navigatiekastjes, won 3,5 procent. Het aandeel had woensdag na meevallende kwartaalresultaten ook al flink gewonnen. Analisten van Oppenheim stelden donderdag dat TomTom de ellende achter zich kan laten nu het bedrijf zijn kapitaalpositie heeft versterkt.

KPN
Telecomconcern KPN was na bekendmaking van zijn kwartaalresultaten de grootste daler van de AEX met een min van 1,3 procent. KPN wist in het tweede kwartaal de winst op peil te houden dankzij kostenbesparingen, maar stelde zijn omzetverwachting voor 2009 naar beneden bij.

De euro stond aan het eind van de handel op 1,4275 dollar. Een dag eerder deed de munt 1,4215 dollar.