AMSTERDAM - Telecomconcern KPN heeft donderdag zijn omzetverwachting voor 2009 bijgesteld. De recessie laat ook bij 's lands grootste telecombedrijf haar sporen na.

De inkomsten komen dit jaar naar verwachting uit tussen 13,6 en 13,8 miljard euro. Eerder ging KPN er nog vanuit dat de omzet in lijn zou zijn met die van 2008. In dat jaar boekte het telecombedrijf een omzet van 14 miljard euro.

Met name zakelijke klanten laten het nog steeds afweten bij KPN, terwijl consumenten slechts beperkt de hand op de knip houden. Bij dochter Getronics staat de vraag naar ICT-diensten onder druk. Bovendien willen steeds meer klanten bestaande contracten aanpassen.

Bedrijfsresultaat
Het telecomconcern stelde donderdag zich te blijven richten op het op peil houden van het bedrijfsresultaat en marktaandelen en niet zozeer op het vergroten van de omzet. "In bepaalde onderdelen van het bedrijf staat de omzet onder druk, vandaar dat we onze omzetverwachting naar beneden bijstellen", aldus bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer in een toelichting.

Getronics lijkt volgens KPN op de weg terug, na een grote reorganisatie bij het automatiseringsbedrijf. Daarbij verdwijnen in totaal 1400 banen. Tot en met eind juni zijn bijna duizend banen geschrapt. In totaal werken er ruim 22.000 mensen bij KPN.

KPN was niet tevreden over de omzet bij iBasis over het tweede kwartaal. KPN heeft een meerderheidsbelang in deze Amerikaanse onderneming voor internationaal spraakverkeer. "De omzetontwikkeling bij iBasis was teleurstellend", aldus Scheepbouwer.

Nettowinst
In het eerste halfjaar boekte KPN een omzet van 6,79 miljard euro. Een jaar eerder werd 6,86 miljard gerapporteerd. De nettowinst bleef over de eerste zes maanden nagenoeg gelijk op 687 miljoen euro.

Over het tweede kwartaal ging de omzet 2 procent achteruit tot 3,41 miljard euro. De nettowinst steeg met 4,8 procent tot 370 miljoen euro.