LONDEN - Het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK) heeft orders ontvangen voor de productie van 190 miljoen vaccins voor de Mexicaanse griep. Dit maakte GSK woensdag bekend bij de publicatie van de halfjaarcijfers.

Het bedrijf is vorige maand begonnen met de productie van een vaccin voor het H1N1-virus, zoals de Mexicaanse griep officieel heet. Naar verwachting zullen de leveringen in de tweede helft van dit jaar en begin volgend jaar plaatsvinden.

Pandemie
"De laatste drie maanden hebben overheden in hoog tempo hun pandemische voorraden en preventiestrategieën versterkt. Terwijl we nu een periode van verhoogde vraag zien, zullen we waarschijnlijk ook de komende jaren een verhoogd niveau van orders voor pandemische producten zien", zei bestuursvoorzitter Andrew Witty over de gevolgen van de Mexicaanse griep voor zijn bedrijfsvoering.

In het tweede kwartaal daalde de omzet van GSK bij constante wisselkoersen ten opzichte van een jaar eerder met 2 procent tot 6,7 miljard pond sterling (ongeveer 7,8 miljard euro). De winst daalde met 4 procent en kwam uit op 31 pence (ongeveer 36 eurocent) per aandeel.

Concurrentie
De omzetdaling was volgens GSK te wijten aan sterke concurrentie van generieke medicijnen in de Verenigde Staten. Daar daalden de verkopen met 15 procent tot 2,3 miljard pond. Het bedrijf is optimistisch over de toekomst. GSK heeft in de VS sinds 2007 twaalf nieuwe producten gelanceerd en zes nieuwe registratieaanvragen ingediend bij de geneesmiddelenautoriteiten.