AMSTERDAM - "Recessie proof" wil topman René Takens zijn fietsenbedrijf Accell niet noemen, maar veel te klagen heeft hij niet. Analisten reageerden lovend op de tweedekwartaalcijfers die Accell vandaag naar buiten bracht en de beurskoers is dit jaar omhoog gesprongen.

Belegger.nl sprak met Takens over de voor- én nadelen van fietsen in crisistijd.

Waarom mogen we Accell niet "recessie proof" noemen?

Die term wil ik echt niet in de mond nemen. Wij zijn zeker niet immuun voor wat er gebeurt. Ook wij hebben bijvoorbeeld gereorganiseerd.

Toch is Accell tijdens deze crisis een lichtpuntje op de beurs.

Mensen blijven nu eenmaal fietsen. Elektrische fietsen, bakfietsen, daarvan verkopen we er meer. De aandacht van consumenten blijft gericht op gezondheid en milieu, ook in deze tijd. Dan is de fiets toch een geschikt product.

Bovendien is fietsen goedkoper dan de auto. Toen de brandstofprijs steeg, hebben sommige mensen de auto ingeruild voor de fiets. En dat bevalt zo goed, dat ze blijven fietsen.

Fitnessdivisie
Accell heeft één activiteit die wel lijdt onder de recessie, namelijk de fitnessdivisie. Hoe gaat u daar orde op zaken stellen?

In het tweede kwartaal kende deze divisie een behoorlijke omzetterugval. Ze is nu wel heel klein geworden, dus we lijden er weinig onder. Nu zijn het onze distributeurs die geen apparaten kunnen inkopen. Je ziet ook dat de consument minder besteedt.

We kijken goed naar de wereld om ons heen. We hebben gesproken met mogelijke kopers, maar dat was niet interessant. We hebben geen haast. We kunnen wachten op een geschikter moment, op een aardige prijs. Of we kunnen zelf een andere partij overnemen. Met zijn tweeën sta je sterker.

Overnames
Over overnames gesproken. Accell heeft een sterke balans, kan wel wat geld uitgeven. Bent u op zoek naar overnames?

Ik hoop op meer overnames. Daar zijn we nu mee bezig. Er zijn meerdere contacten en we kijken naar alle productgroepen. Ook kijken we naar Italië en Spanje. Op termijn komen de Verenigde Staten weer in beeld. Zodra we hier meer over weten, maken we dat direct bekend.