HEERENVEEN - Fietsfabrikant Accell Group, bekend van merken als Batavus, Sparta en Koga-Miyata, heeft in de eerste helft van dit jaar meer winst geboekt. De nettowinst steeg met 15 procent tot 22,1 miljoen euro vergeleken met vorig jaar. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De omzet ging met 9 procent omhoog naar 333 miljoen euro. Volgens Accell werd vooral geprofiteerd van een stijgende vraag naar elektrische en sportieve fietsen en een sterke verkoop in belangrijke fietslanden als Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Accell zei verder voor heel 2009 een hogere omzet te verwachten dan vorig jaar. De nettowinst stijgt waarschijnlijk met circa 10 procent, aldus het bedrijf. In 2008 boekte het bedrijf een omzet van 538 miljoen euro en een nettowinst van 28,6 miljoen euro.

Marktleider
Vooral in Duitsland deed Accell goede zaken. Daar steeg de verkoop met 14 procent. In Frankrijk was dat 8 procent en in Nederland nam de omzet met 9 procent toe. In de overige EU-landen zag Accell de verkoop met 10 procent stijgen. Accell is marktleider op de Europese fietsenmarkt.

Ook zag Accell de verkoop van onderdelen en accessoires toenemen. De verkoop steeg met 13 procent tot 58 miljoen euro. Met de verkoop van fitnessapparatuur van Accell ging het echter minder goed. Daar nam de omzet met 35 procent af tot 11,6 miljoen euro. Accell overweegt het onderdeel af te stoten.

Volgens topman René Takens wist Accell te profiteren van de aanhoudende belangstelling van consumenten voor milieu, mobiliteit, gezondheid en actieve recreatie. Volgens Takens betekent dat ook in komende jaren meer zal worden gefietst.