AMSTERDAM - Na woensdag bijna de hele dag in het rood te hebben gestaan, wist de beurs op het Damrak in Amsterdam aan het eind van de handel toch met winst te sluiten.

De koersontwikkeling op Wall Street, waar de minnen die bij opening op de borden stonden werden weggewerkt, gaven beleggers in Europa inspiratie.

Het was de achtste dag op rij dat de AEX-index hoger sloot. De Amsterdamse hoofdgraadmeter won 0,51 punten, of 0,2 procent tot 271,19 punten. De MidKap-index klom ook 0,2 procent tot 380,23 punten. De beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt stegen 0,1 tot 0,5 procent.

TomTom
De producent van navigatiekastjes TomTom was de hoogvlieger van de Amsterdamse beurs. Het bedrijf publiceerde in de ochtend betere dan verwachte resultaten over het tweede kwartaal. Het aandeel steeg 12,1 procent.

Financiële aandelen stonden enigszins onder druk van tegenvallende resultaten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Wells Fargo. Dit nieuws was ook de belangrijkste reden voor de lagere standen bij de opening van de Amerikaanse beurzen.

Aegon
Verzekeraar Aegon daalde in Amsterdam 0,7 procent, bankverzekeraar ING verloor 1,2 procent. In Londen stond Barclays onderin de FTSE met een koersverlies van 3,1 procent.

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM stond onderaan de AEX met een koersverlies van 1,3 procent. Het Amerikaanse Delta Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, zei bij zijn cijferpresentatie dat het de winstverwachting voor dit jaar laat varen. Het bedrijf denkt dit jaar helemaal niet winstgevend te zijn.

Olie
De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie ging 1 procent omlaag naar 65 dollar. Shell sloot 0,7 procent lager. SBM Offshore en Fugro, beiden toeleveranciers aan de olieindustrie, daalden 1 en 0,3 procent.

Fietsfabrikant Accell meldde een winststijging van 15 procent. Zakenbank Petercam reageerde positief en gaf zijn beleggingsadvies voor het aandeel een opwaardering. Het lokale fonds ging 0,6 procent omhoog.

De euro noteerde 1,4215 dollar tegen 1,4205 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.