NEW YORK - De effectenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag na een wisselvallige handelsdag met winst.

Voorzichtige uitlatingen van centralebankpresident Ben Bernanke over het herstel van de Amerikaanse economie drukten de koersen aan het begin van de dag in het rood, maar onverwacht goede kwartaalresultaten van verschillende grote bedrijven trokken de kopers in het laatste handelsuur alsnog over de streep.

Dow Jones
De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 67,79 punten hoger op 8915,94 punten, een winst van 0,8 procent. De breed samengestelde S&P 500-index ging 3,45 punten (0,4 procent) omhoog tot 954,58 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq boekte een winst van 6,91 punten (0,4 procent) bij een eindstand van 1916,20 punten.

Bernanke verklaarde tegenover het Amerikaanse Congres dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie lijken te verbeteren.

Hij waarschuwde tegelijkertijd echter voor de snel oplopende werkloosheid en de dalende huizenprijzen. Ook de bestuurders van grote bedrijven die dinsdag de resultaten van het tweede kwartaal presenteerden lieten zich vaak voorzichtig uit over de economie.

Caterpillar
Zo waarschuwde machinebouwer Caterpillar, dat de winst in het tweede kwartaal fors zag dalen, voor de moeilijke omstandigheden in het derde kwartaal. T

och voerde 's werelds grootste fabrikant van graafmachines en bulldozers met een koersstijging van 7,7 procent voor de tweede achtereenvolgende dag de Dow Jones aan. Beleggers beloonden de verhoging van de omzetverwachting voor 2009 en de nieuwe bezuinigingen die Caterpillar aankondigde.

Merck
Farmaceut Merck noteerde de op een sterkste stijging met een koerssprong van 6,1 procent. Het concern dankte de stijging aan de onverwacht hoge winst van 1,6 miljard dollar die het in het tweede kwartaal in de boeken schreef. Branchegenoot Schering-Plough, dat in de komende maanden door Merck wordt ingelijfd, boekte ook meer winst dan verwacht en werd op de beurs 3,75 procent meer waard.

Het technologieconcern United Technologies moest een winstval van 23 procent in het tweede kwartaal bekopen met een koersdaling van 1,8 procent.

De onverwachte hoge winst van 2 miljard dollar die frisdrankenconcern Coca-Cola in het tweede kwartaal behaalde werd door beleggers lauw ontvangen. Het aandeel Coca-Cola eindigde met een verlies van 1,3 procent.

Moody's
Voor opening van de handel diende het ministerie van Financiën een wetsvoorstel in dat de macht van kredietbeoordelingsbureaus aan banden moet leggen. Kredietbeoordelaar Moody's verloor daarop 6,3 procent van zijn beurswaarde. Uitgeefconcern McGraw-Hill, dat eigenaar is van kredietbeoordelaar Standard & Poor's, leverde 1,5 procent in.

Op de valutamarkt noteerde de euro een klein uur voor het einde van de Amerikaanse handelsdag een waarde van 1,4200 dollar. Aan het einde van de beurshandel in Europa was de euro 1,4205 dollar waard.