AMSTERDAM - De beurs lijkt bijna niet meer naar beneden te kunnen. De AEX-index sloot gisteren voor de zesde dag op rij met winst. Is dat niet al te optimistisch?

 

Er zijn slechts een aantal bedrijven met tweedekwartaalcijfers gekomen en pessimisten verwachten dat de werkloosheid nog moet toeslaan. Of is de stijging gerechtvaardigd? Belegger.nl vraagt het de deskundigen.

Geert Schaaij:
‘De grootste exodus op de beurs is wel achter de rug. Partijen die overgefinancierd waren en wel moesten verkopen, waaronder pensioenfondsen en verzekeringen, hebben al verkocht. 

Bedrijven zetten hun zaken nu op scherp. Ze hebben gereorganiseerd en hebben nieuwe convenanten met de banken gesloten. Een lentebriesje is dan nodig om de koersen hoger op te krijgen, terwijl slecht nieuws niet per se tot een daling hoeft te leiden. 

Er komt nog wel slecht nieuws, maar dat zal volgens mij meevallen. Natuurlijk, er komen nog dagen dat beleggers moeten afzien. Maar dat zijn de koopdagen!  Beleggers dienen wel meer dan ooit te voren hun huiswerk te doen. Koop alleen die aandelen, die door de crisis sterker zijn geworden.’

Martine Hafkamp:
‘De ergste angst is nu wel uit de markt. Of dat terecht is, hangt af van de winstcijfers en -verwachtingen. Die bepalen uiteindelijk de koerswinstverhouding, dus of een aandeel duur of goedkoop is. Deze week alleen al openen 150 van de bedrijven uit de S&P 500-index de boeken.

Ik ben positief over de beurs, al denk ik dat die de komende tijd vooral zijwaarts zal bewegen. Een neerwaartse correctie is mogelijk, maar die zal beperkt zijn. China en Brazilië laten mooie groeicijfers zien en er zijn steeds meer indicaties dat de Amerikaanse economie stabiliseert.

Als het merendeel van de bedrijfscijfers meevalt of minder slecht is dan verwacht, zou de AEX richting 300 punten kunnen gaan. Te veel euforie is echter voorbarig, er zit nu veel hoop in de koersen verwerkt.

Nico Bakker:
‘Vorige week was inderdaad een wispelturig beeld, waarbij de stieren zich flink hebben laten horen. Dat waren wat merkwaardige stuiptrekkingen, waardoor het korte termijn charttechnische beeld is verstoord. 

De bulls ruiken de 272-puntengrens, dus daar willen ze wel heen. Of deze barrière meteen wordt geslecht, is lastig aan te geven. Wellicht dat met enige overshooting er hogere standen op de borden verschijnen, maar dat is dan nog geen solide doorbraak. 

Gezien de dynamiek van de korte termijn grafiek acht ik technisch gezien een extra aanloop wenselijk en aannemelijk. Een korte terugval tot circa 240 zou mooi zijn. Een flinke koersdaling zit er niet. Hoge steun rond de 240 à 241 punten is op zich een bullish signaal. Kortom, met of zonder extra aanloop, de ondertoon zwelt aan, de bulls bereiden zich voor op een uitbraak.

Wilfried Steentjes:
‘Waar het om gaat is of de vooruitzichten goed zijn. Diverse bedrijven zijn optimistischer. Dus dat rechtvaardigt de stijging. Er staat veel cash aan de zijlijn. Dus de reacties zullen net zo als de afgelopen weken beperkt en traag zijn.

Zoals we vorige week zagen, zijn de bewegingen omhoog scherp. Ik denk dat dit beeld blijft De economie lijkt weer aan te trekken. Ik verwacht een hete zomer.’