AMSTERDAM - De beurs op het Damrak in Amsterdam is dinsdag in de plus gesloten. Beleggers reageerden positief op meevallende Amerikaanse bedrijfscijfers en de AEX-index sloot voor de zevende handelsdag op rij met winst.

Aan het eind van de handel bedroeg de winst 0,5 procent (1,20 punten) bij een slotstand van 270,68 punten. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 379,60 punten. De hoofdgraadmeters van Londen, Parijs en Frankfurt stegen 0,9 tot 1,3 procent.


De AEX-index bereikte in de middag met een dagwinst van 1,4 procent op 273,32 punten de hoogste stand van 2009. Sinds het dieptepunt van het jaar in maart heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter bijna 40 procent gewonnen.


Caterpillar
Met name de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar en farmaceut Merck prikkelden investeerders met hun kwartaalresultaten. Caterpillar presenteerde naast betere dan verwachte resultaten ook een verhoging van de prognose voor heel dit jaar.


Marktkenners waarschuwen wel dat de koersstijgingen binnenkort kunnen stokken. ''Ik denk dat het einde van de rit in zicht is'', aldus Corné van Zeijl van SNS Asset Management. ''We zijn toe aan een technische correctie.''

Randstad
De AEX werd aangevoerd door uitzendconcern Randstad, dat 4,5 procent pluste. Het aandeel profiteert mogelijk van breed optimisme over het herstel van de Amerikaanse economie. Uitzendbureaus kunnen snel meeliften op economisch herstel.


In de MidKap was de Amerikaanse producent van specialistische metalen, AMG, de grootste stijger met een koerswinst van 6,7 procent. In de ochtend bleek uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten dat de Amerikaanse bank Morgan Stanley een belang van ruim 7 procent heeft genomen in het bedrijf.


ASML
De technologiesector deed het relatief slecht. Chipmachinebouwer ASML verloor 0,9 procent en stond onderin de AEX-index. De producent van navigatieapparatuur TomTom verloor ook 0,9 procent. Het bedrijf rapporteert woensdag over de resultaten in het tweede kwartaal. Analisten hopen dat het bedrijf meer duidelijkheid zal geven over zijn doelstellingen voor het hele jaar.


De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 64,45 dollar. Op de valutamarkt was de euro 1,4205 dollar waard, tegen 1,4215 dollar aan het eind van de handel een dag eerder.