NEW YORK - Beurshandelaren in New York zijn de week positief begonnen. Alle belangrijke graadmeters op Wall Street sloten maandag ruim 1 procent hoger.

De stemming werd bevorderd door het nieuws over de voorlopige redding van de bank CIT Group en gunstige berichten over de ontwikkeling van de Amerikaanse economie.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde 104,21 punten hoger op 8848,15 punten, een winst van 1,2 procent. De breed samengestelde S&P 500-index sloot 10,75 punten (1,1 procent) hoger op 951,13 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 22,68 punten (1,2 procent) omhoog tot 1909,29 punten.

Een uur na opening van de beurs maakte onderzoeksbureau Conference Board bekend dat een belangrijke graadmeter voor de conjunctuur in de Amerikaanse economie, de index van leidende indicatoren, in juni iets sterker steeg dan analisten hadden voorspeld. Volgens de onderzoekers wijst dat erop dat de recessie in de VS minder krachtig wordt. "Als deze trend aanhoudt, verwacht dan een langzaam herstel deze herfst", stelde het bureau in een verklaring.

CIT Group
Eerder op de dag meldden verschillende kranten dat de Amerikaanse kredietverstrekker CIT Group een faillissement voorlopig heeft afgewend. De bank, die geld uitleent aan kleine en middelgrote bedrijven en eerder al miljarden aan staatssteun ontving, krijgt van zijn belangrijkste aandeelhouders een noodkrediet van 3 miljard dollar. De koers van het aandeel CIT schoot daarop bijna 80 procent omhoog tot 1,25 dollar.

Andere financiële fondsen waren echter minder populair. Citigroup bungelde met een verlies van 7,6 procent onderaan de Dow Jones. Het aandeel van Bank of America werd 5 procent minder waard.Verschillende analisten verlaagden hun verwachtingen voor de twee grote banken omdat ze denken dat het aantal wanbetalingen op leningen in de rest van het jaar nog hard kan oplopen.

Caterpillar
De Dow Jones werd aangevoerd door Caterpillar. Analisten van Bank of America gaven een gunstig koopadvies voor de aandelen van de producent van bouwmachines, waarna de koers met 7,8 procent omhoogging. In de Nasdaq profiteerde technologieconcern Cisco Systems van een gunstigere inschatting door Credit Suisse. Cisco noteerde bij het sluiten van de boeken een winst van 3,1 procent.

De prijs van een vat ruwe Amerikaaanse olie (van 159 liter) ging met ruim 1 procent omhoog tot 64,33 dollar. Olieconcerns Chevron en ExxonMobil profiteerden licht, met koersstijgingen van 0,6 en 0,8 procent. Het aandeel van concurrent ConocoPhillips werd 1,9 procent meer waard.

Valuta
De euro noteerde aan het einde van de handelsdag op de valutamarkt een waarde van 1,4230 dollar. Aan het slot van de beurshandel in Europa eerder op de dag was dit 1,4215 dollar.