AMSTERDAM - De olieprijs is maandag stevig gestegen. Positieve cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt en wereldwijd stijgende beurskoersen zetten de prijs voor een vat ruwe olie 2 procent hoger.

Op de termijnmarkt in New York kostte een vat olie (van 159 liter) in de eerste helft van de middag 64,85 dollar, een stijging van 1,29 dollar. In Londen werden de termijncontracten voor een vat Brent-olie eveneens bijna 2 procent meer waard.

Daarmee versterkt de prijsstijging die vorige week inzette. De olieprijs steeg afgelopen week met ruim 6 procent. Dat was de eerste prijsstijging op weekbasis in een maand tijd.

Meer woningen
Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte vrijdag bekend dat in juni 3,6 procent meer woningen in aanbouw zijn genomen dan de maand ervoor. Dat cijfer lag beduidend hoger dan analisten hadden verwacht.

Oliehandelaren lezen daaruit af dat de Amerikaanse huizenmarkt de ergste klappen waarschijnlijk heeft verwerkt. Malaise op de huizenmarkt in de Verenigde Staten was een van de aanjagers van de wereldwijde economische crisis, die de olieprijs zwaar onder druk zette.