ALMERE - Chipmachinefabrikant ASMI gaat wereldwijd vierhonderd banen schrappen. Dat is twee keer zoveel als eerder aangekondigd.

Daarnaast worden de kosten van de eerder aangekondigde reorganisatie opgevoerd van 25-30 miljoen tot 60-70 miljoen euro. Ook moet het bedrijf extra afschrijven.

Dat maakte ASMI, dat veel last heeft van een afnemende vraag naar halfgeleiders door de verslechterde economische omstandigheden, maandag bekend. In januari kondigde ASMI al aan tweehonderd banen te schrappen in Almere. Dat aantal wordt nu verdubbeld naar vierhonderd. ASMI wilde niet bekendmaken waar de extra banen worden geschrapt. Wereldwijd werken bij ASMI meer dan tienduizend mensen.

Voorraden
De besparingen wil ASMI een half jaar eerder realiseren dan eerder was aangekondigd. Dat betekent dat in de eerste helft van 2010 de kosten 40 procent minder moeten zijn dan in het vierde kwartaal van 2008. ASMI schrijft daarnaast in het tweede kwartaal 20 tot 25 miljoen euro af op de voorraden.

De reorganisatie heeft betrekking op één van de vier productlijnen van de zogenoemde frond-endtak. Die front-enddivisie, het zorgenkindje van ASMI, wordt van Europa, Japan en de Verenigde Staten verplaatst naar Singapore. De divisie maakt machines voor de eerste stappen in het productieproces van de chips. Het onderdeel, dat onder grote druk staat van kritische aandeelhouders, stapelt al jaren verlies op verlies.

Op de beurs in Amsterdam steeg het aandeel in de ochtendhandel met 1,5 procent tot 11,70 euro. ASMI publiceert op 29 juli de tweedekwartaalcijfers.