AMSTERDAM - De AEX-index, de hoofdgraadmeter van het Damrak in Amsterdam, heeft maandag voor de zesde handelsdag op rij winst geboekt. De redding van de Amerikaanse kredietverstrekker CIT Group gaf de markt steun.

De AEX sloot met een winst van 3,08 punten, of 1,2 procent, op een stand van 269,48 punten. De MidKap-index voor het middensegment sloot 0,9 procent hoger op 376,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 1 tot 1,6 procent.

Bronnen rond CIT Group onthulden dat obligatiehouders akkoord zijn met verstrekking van een noodkrediet. CIT is een belangrijke kredietverstrekker voor ongeveer een miljoen kleine ondernemingen in de VS. De val van het concern zou gevolgen hebben voor hun bedrijfsvoering en kan daarmee de Amerikaanse economie als geheel raken.

Intel
Sinds het begin van het halfjaarcijferseizoen zitten de aandelenkoersen in de lift. Meevallende resultaten van de bank Goldman Sachs en chipproducent Intel gaven beleggers vorige week reden voor optimisme. Deze week komt een groot aantal grote Amerikaanse bedrijven met zijn cijfers naar buiten.

''Dat zal meer duidelijkheid geven of het ergste van de recessie achter de rug is of dat het herstel nog op zich laat wachten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer hier maandag over.

Aegon
In Amsterdam wonnen de financiële aandelen maandag flink. Verzekeraar Aegon steeg 4,2 procent, bankverzekeraar ING 3,3 procent.

Onderin de index stonden postconcern TNT (min 1,5 procent) en telecombedrijf KPN (min 1 procent). Beide fondsen worden gezien als veilige beleggingen die juist van de hand gaan op het moment dat beleggers weer zin krijgen om risico te nemen.

TenCate
Het MidKap-fonds TenCate verloor 12,3 procent. Het textielbedrijf gaf vrijdag nabeurs in een tussentijds handelsbericht aan dat de winst en omzet in het tweede kwartaal zijn gedaald. Daarop kreeg het fonds een afwaardering van zakenbank Petercam. Volgens Petercam kan het handelsbericht alleen maar worden gezien als een winstwaarschuwing.

De euro noteerde maandag op 1,4215 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,4115 dollar.