AMSTERDAM - De handel wordt komende week gedomineerd door tweedekwartaalcijfers van bedrijven uit de Verenigde Staten. Belangrijke Amerikaanse bedrijven zoals McDonald's, American Express, Boeing, Caterpillar, Microsoft, Coca-Cola, 3M en Apple laten de komende week zien hoe ze de afgelopen drie maanden hebben gepresteerd.

De komende week publiceren in totaal 143 bedrijven uit de breedsamengestelde Amerikaanse Standard & Poor's 500 Index hun kwartaalcijfers. Beleggers krijgen daardoor een duidelijker plaatje over de economische situatie. Vooralsnog hebben vooral financiële instellingen en technologiebedrijven een stempel gezet op dit cijferseizoen.

Conglomeraten
Volgens de Amerikaanse fondsbeheerder John Murphy kijken beleggers met name naar conglomeraten. Hij denkt dat het Amerikaanse conglomeraat 3M, vooral bekend van Scotch-plakband en Post-it-plakbriefjes, deze week een waardevol inzicht gaat geven over de stand van de economie.

Beleggers luisteren komende week verder naar de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke. Zowel dinsdag als woensdag houdt de bankpresident een toespraak. Beleggers willen vooral horen wanneer de groei van de economie volgens Bernanke weer op gang komt.

Huizenmarkt
In de Verenigde Staten worden aan het einde van de week belangrijke macrocijfers bekendgemaakt over de huizenmarkt. Volgens een Amerikaanse analist blijft de Amerikaanse huizenmarkt zwak. "Ik denk dat de markt nog 10 tot 15 procent verder daalt", aldus de analist. "Ik denk niet dat er binnenkort een opleving is."

Ook worden er cijfers over de Amerikaanse banenmarkt gepubliceerd. Daarnaast volgen op vrijdag nog cijfers over het consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan.

TomTom
In Nederland is het komende week niet zo druk met bedrijfcijfers als in Amerika. Een belangrijk Nederlands bedrijf dat tweedekwartaalcijfers presenteert is producent van navigatiesystemen TomTom. Volgens analisten heeft het bedrijf, dat woensdag voorbeurs de resultaten publiceert, een kleine winst geboekt.

Telecombedrijf KPN publiceert donderdag de tweedekwartaalcijfers. Vrijdag is het de beurt aan uitzender USG People. Ook vastgoedbedrijven Unibail, Nieuwe Steen Investment en Prologis publiceren komende week hun tweedekwartaalcijfers.