NEW YORK - De beurzen in New York zijn vrijdag licht lager geopend. Enkele bedrijfscijfers stelden beleggers teleur. Zij namen daarom hun winsten na een week van flinke koersstijgingen.

De Dow-Jonesindex, met dertig hoofdfondsen, won 32,12 punten (0,4 procent) op 8743,94 punten. De breder samengestelde S&P 500-index zakte 0,36 punten en sloot vrijwel onveranderd op 940,38 punten. Technologiebeurs Nasdaq won 1,58 punten (0,1 procent) op 1886,61 punten.

GE
Het industriële conglomeraat General Electric maakte bekend dat de winst in het tweede kwartaal is gehalveerd tot 2,67 miljard dollar. Dit droeg niet bij aan het sentiment bij beleggers; het aandeel verloor ruim 6 procent. GE was daarmee de grootste daler in de Dow.

Het concern wordt gezien als barometer voor de Amerikaanse economie en de wereldeconomie, omdat het in veel sectoren actief is. Zo is het 's werelds grootste bouwer van windturbines en straalmotoren. Ook is het bedrijf een concurrent van Philips op het gebied van verlichting en medische systemen.

Google
Internetbedrijf Google was ook uit de gratie, ondanks de beter dan verwachte winstcijfers die het donderdag presenteerde. De omzet stagneerde echter door teruglopende advertentie-inkomsten. Het aandeel verloor 2,8 procent tot 430,25 dollar.

Computerbedrijf IBM deed het beter na de bekendmaking van de kwartaalresultaten donderdag. De onderneming stelde de vooruitzichten voor het hele jaar naar boven bij. IBM-aandelen stegen ruim 4 procent tot 115,42 dollar en trokken andere industriële fondsen mee naar boven. International Business Machines was de grootste stijger in de Dow.

Citigroup
Enige steun kwam ook van Citigroup. De bank boekte dankzij een eenmalige bate een winst van 4,3 miljard dollar tegen een verlies van 2,5 miljard dollar vorig jaar. Citigroup won 0,7 procent. Bank of America stond minder in de belangstelling na de mededeling dat de winst was gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het fonds stond op een verlies van 2,1 procent.

American Express, dat donderdag nog een forse winst boekte van 4 procent, moest op de laatste handelsdag van de week inleveren. Het aandeel verloor 0,9 procent, vermoedelijk door winstnemingen.

,,De markt is vandaag een beetje voorspelbaar slaapverwekkend na de winsten van afgelopen dagen'', zag een analist.

Woningen
Een steun in de rug voor het sentiment was nog het nieuws over het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten. Het ministerie van Handel meldde dat die in juni vergeleken met een maand eerder met 3,6 procent is gestegen tot 582.000 op jaarbasis. Ook het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg in juni met 8,7 procent tot 563.000 in vergelijking met een maand eerder.

Op de valutamarkten noteerde de euro 1,4100 dollar, tegen een koers van 1,4115 dollar bij het slot van de Europese beurzen.