NEW YORK - De Amerikaanse bank Citigroup heeft dankzij een eenmalige bate in het tweede kwartaal van 2009 winst geboekt vergeleken met een miljardenverlies vorig jaar. Dit maakte de bank vrijdag bekend.

Citigroup boekte een nettowinst van 4,3 miljard dollar vergeleken met een verlies van 2,5 miljard dollar vorig jaar. De verkoop van een controlerend belang in effectendochter Smith Barney leverde een positieve bijdrage aan de winst van 6,7 miljard dollar. De winst per aandeel bedroeg 49 dollarcent, tegen een verlies per aandeel van 55 dollarcent een jaar eerder.

Zonder de opbrengst uit de verkoop schreef Citigroup nog wel rode cijfers. Dit nettoverlies per aandeel van ongeveer 27 dollarcent was wel kleiner dan de verwachting van analisten. Zij rekenden gemiddeld op een verlies van 31 dollarcent.

Tier 1
Citigroup moest voor 12,4 miljard dollar verliezen op kredieten boeken. De financiële positie van Citigroup is wel verbeterd. De kapitaalpositie (core Tier 1 ratio), in feite de verhouding tussen het eigen reservekapitaal en het totale bedrag aan uitstaande leningen, steeg in een jaar van 8,7 procent naar 12,7 procent.

De bank is een van de grootste slachtoffers van de financiële crisis. De Amerikaanse overheid heeft 45 miljard dollar aan extra kapitaal in de bank gestopt. Naar verwachting zal de overheid haar investering in Citigroup binnenkort omzetten in een direct aandelenbelang van 34 procent.