CHARLOTTE - Bank of America heeft in het tweede kwartaal minder winst geboekt dan een jaar eerder. De nettowinst daalde met bijna 6 procent tot 3,2 miljard dollar. Dat maakte het Amerikaanse bankconcern vrijdag bekend.

De winst valt wel hoger uit dan verwacht. Het winstcijfer is exclusief de dividendbetaling van 713 miljoen dollar die Bank of America deed aan de Amerikaanse overheid voor de kapitaalinjectie die de bank heeft ontvangen. Inclusief die betaling zakte de winst met 25 procent tot 2,4 miljard dollar.

De inkomsten stegen met 60 procent tot 33,1 miljard dollar vergeleken met een jaar eerder. Dat is vooral te danken aan de overname van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. Eerder deze week kwamen de Amerikaanse banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase ook al met beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Belang
De bank profiteerde in het afgelopen kwartaal van de verkoop van zijn belang in China Construction Bank. Het bedrijf moest wel meer geld opzij zetten om verliezen op slechte leningen op te vangen.

Topman Kenneth Lewis waarschuwde dat de bank nog last zal blijven houden van de economische crisis. "Moeilijke uitdagingen liggen in het verschiet door de aanhoudende zwakte van de wereldeconomie, de oplopende werkloosheid en de verslechterende kredietmarkt. Dat zal onze prestaties in de rest van het jaar en ook in 2010 aantasten", aldus Lewis.