AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag opnieuw hoger gesloten. Het was de vijfde handelsdag op rij met winst. Beleggers werden vooral geïnspireerd door beter dan verwachte Amerikaanse kwartaalcijfers.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 2,92 punten (1,1 procent) op 266,40 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen sloot 5,62 punten (1,5 procent) hoger op 372,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen lieten koerswinsten zien tot 0,6 procent.

Het positieve sentiment was te danken aan beter dan verwachte kwartaalresultaten van Google en IBM die donderdag nabeurs naar buiten kwamen. Vrijdag publiceerden de Amerikaanse banken Bank of America en Citigroup eveneens meevallende cijfers.

Eerder deze week lieten de banken Goldman Sachs en JPMorgan Chase ook al beter dan verwachte resultaten zien.

General Electric
Het Amerikaanse conglomeraat General Electric stelde echter teleur, na een halvering van de winst. Wel kwam er vrijdag een positief rapport over de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten nam in juni sterker toe dan verwacht.

''De bedrijfsresultaten bewegen in de juiste richting. We zijn tevreden met de positieve elementen die we vandaag hebben gezien'', aldus een handelaar in Parijs.

TNT
TNT was een hoogvlieger in de AEX met een winst van 4,3 procent. Het post- en pakketjesconcern profiteerde van een gunstig analistenrapport van JPMorgan Chase.

Het kleinere fonds Van der Moolen viel op met een verlies van 17,4 procent. Het handelshuis meldde vrijdag dat topman Richard den Drijver opstapt. Het bedrijf rekent op een verlies in het tweede kwartaal van 7 tot 8 miljoen euro.

Detailhandelaar Beter Bed heeft zijn winstverwachting verhoogd. Het bedrijf rekent nu op winst in het tweede kwartaal, terwijl er eerder werd uitgegaan van verlies. De koers steeg met 3,1 procent.

Pharming
Biotechnologiebedrijf Pharming meldde dat het nettoverlies in de eerste jaarhelft is opgelopen tot 15,1 miljoen euro. Beleggers zetten het aandeel 3,2 procent lager.

Tankopslagbedrijf Vopak rekent over het eerste halfjaar op een bedrijfsresultaat van 185 miljoen euro. Dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit nieuws werd door beleggers gewaardeerd. Het aandeel steeg met 8,5 procent.

De euro noteerde 1,4115 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,4110 dollar.