LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Pharming heeft de onderzoekskosten en het nettoverlies in het eerste halfjaar van 2009 zien oplopen. Dit maakte het bedrijf vrijdag bekend.

In het eerste halfjaar bedroeg het verlies 15,1 miljoen euro, tegen 12,1 miljoen euro in 2008. Over het tweede kwartaal was het verlies 8,2 miljoen euro. Dit was meer dan de gemiddelde verwachting van drie analisten van 6,7 miljoen euro.

Pharming zag de operationele kosten oplopen van 12,8 miljoen euro in 2008 naar 14,6 miljoen euro in 2009. Dit was een direct gevolg van hogere onderzoeksuitgaven aan onder meer een registratieaanvraag voor het middel Rhucin.

Registratie
Pharming wil in september een nieuwe aanvraag indienen voor registratie in de Europese Unie van dit medicijn tegen acute zwellingen van zacht weefsel.

Het afgelopen halfjaar heeft Pharming zijn financiële positie verbeterd. Het totale bedrag aan uitstaande obligaties werd teruggebracht van 49,9 miljoen euro eind 2008 tot 35,8 miljoen euro eind juni.

Een overeenkomst met investeringsfonds YA Global voor in totaal 20 miljoen euro aan vers kapitaal vermindert het risicoprofiel van het bedrijf ook.

Financiën
Pharming zei vrijdag dat de financiën ook in de tweede helft van dit jaar een topprioriteit blijven. Het bedrijf voert gesprekken over nieuwe overeenkomsten die extra geld kunnen opbrengen. Het gaat daarbij onder meer om het ophalen van nieuw kapitaal en nieuwe licenties voor Rhucin en het voedingseiwit Lactoferrin.