UTRECHT - Medicijnengroothandel en uitbater van apotheken Mediq, voorheen OPG, verkoopt zijn Belgische activiteiten op het gebied van geneesmiddelendistributie.

Daarmee is een overnamesom gemoeid van 25 miljoen euro, die Mediq een boekwinst oplevert van 7 miljoen euro, aldus het bedrijf donderdag.

De nieuwe koper van de groothandel en de apotheken, die vorig jaar goed waren voor 245 miljoen euro, is branchegenoot Celesio. Er werken ongeveer 180 medewerkers bij de Belgische activiteiten van Mediq die allen overgaan naar de nieuwe eigenaar.

Schaalgrootte
Topman Marc van Gelder zegt in de persverklaring dat de Belgische activiteiten, Laboratoria Flandria, ''solide ondernemingen'' zijn, maar ze missen de schaalgrootte om zelfstandig te kunnen blijven groeien. Mediq wil zich verder richten op de apotheek- en groothandelsactiviteiten in Nederland en Polen en de diensten aan huis en zorginstellingen in acht landen.

De grond en de gebouwen van Laboratoria Flandria zijn geen onderdeel van de overeenkomst met Celesio. Deze zullen apart verkocht worden. Het distributiecentrum en het bijbehorende kantoor zullen wel verhuurd worden aan Celesio.

Voor de verkoop van de groothandel is goedkeuring van de Belgische mededingingsautoriteit vereist. Naar verwachting zal de transactie in het derde kwartaal van 2009 kunnen worden afgerond.