AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn donderdag voor de vierde handelsdag op rij met winst geëindigd. Het positieve sentiment was onder meer te danken aan beter dan verwachte cijfers van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 2,66 punten (1 procent) op 263,48 punten. De MidKap-index voor het middensegment ging 1,38 punten (0,4 procent) omhoog tot 367,31 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt wonnen 0,4 tot 0,9 procent.

JPMorgan Chase maakte bekend dat de nettowinst in het tweede kwartaal met 36 procent is gestegen tot 2,7 miljard dollar ten opzichte van een jaar eerder. Dinsdag was Goldman Sachs, een andere Amerikaanse bank, ook al met beter dan verwachte cijfers gekomen. Dit vormde de opmaat voor de koersstijgingen van de afgelopen dagen.

WW
Ook kwam er donderdag een meevallend cijfer over de Amerikaanse WW-aanvragen. Die vielen vorige week veel lager uit dan analisten hadden verwacht.

De financiële fondsen in Amsterdam profiteerden van de beter dan verwachte cijfers van JPMorgan. Bankverzekeraar ING won 3,6 procent en verzekeraar Aegon steeg 1,5 procent.

Ook elders in Europa gingen de financiële waarden omhoog. Het Franse BNP Paribas won 1,7 procent en het Britse Barclays steeg 0,5 procent. De Duitse verzekeraar Allianz klom 1 procent.

TomTom
Andere stijgers in de AEX waren onder meer de producent van navigatiekastjes TomTom met een plus van 2,4 procent. Chemiebedrijf AkzoNobel steeg 3,5 procent en luchtvaartmaatschappij Air France-KLM won 2,1 procent.

De verliezers in de AEX waren op één hand te tellen. De toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore zakte 0,6 procent, chipbedrijf ASML verloor 1,1 procent en elektronicaconcern Philips ging ook 1,1 procent terug.

Mediq
In de MidKap verloor Mediq 0,4 procent. De medicijnengroothandelaar en uitbater van apotheken maakte donderdagochtend bekend dat het zijn Belgische distributieactiviteiten verkoopt.

Groothandelaar Sligro en supermarktconcern Super de Boer hadden in de ochtend halfjaarcijfers gepubliceerd. Beide bedrijven presteerden min of meer in lijn met de verwachtingen. Sligro noteerde 1,9 procent lager. Super de Boer sloot een fractie hoger.

De euro was 1,4110 dollar waard, evenveel als bij het slot van de handel een dag eerder.