AMSTERDAM - Europese beleggers waren woensdag optimistisch gestemd door goed bedrijfsnieuws en een meevallend macrocijfer uit de Verenigde Staten. Banken en technologieaandelen waren de sterkste stijgers.

De AEX-index in Amsterdam sloot 8,91 punten (3,5 procent) hoger op 260,82 punten. De MidKap-index steeg 2,1 procent tot 365,93 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt sloten 2,6 tot 3,1 procent in de plus.

Een index voor de industriële bedrijvigheid in de Amerikaanse staat New York kwam in de maand juli veel hoger uit dan verwacht. Ook cijfers over industriële productie in de hele VS in de maand juni waren beter dan was voorspeld door analisten.

Intel
De Amerikaanse chipproducent Intel kwam dinsdag nabeurs met een beter dan verwachte omzetprognose voor het huidige kwartaal en voedde daarmee de hoop op economisch herstel. Het bedrijf ziet de vraag naar pc's door Aziatische consumenten aantrekken.

De Europese techaandelen profiteerden van dit nieuws. In Frankfurt won Infineon ruim 8,1 procent en in Parijs steeg STMicroelectronics 7,3 procent.

ASML
Chipmachinefabrikant ASML, dat Intel als klant heeft, steeg in Amsterdam 4,7 procent. Het bedrijf presenteerde woensdag een kleiner dan verwacht verlies van 104 miljoen euro over het tweede kwartaal. ASML verwacht over het huidige kwartaal een klein verlies en denkt tegen het eind van het jaar quitte te draaien.

Financiële aandelen profiteerden van goede cijfers van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. In Amsterdam wonnen Aegon en ING respectievelijk 7,2 en 6,5 procent. MidKap-fonds SNS Reaal ging 8,8 procent vooruit.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal steeg in de AEX 6,5 procent dankzij oplopende metaalprijzen. Volgens menig analist is de staalsector op de weg terug, na in de afgelopen maanden zwaar onder druk te hebben gestaan van de mondiale recessie.

De grootste stijger van het Damrak was Gamma. In de ochtend maakte het textielbedrijf bekend dat het de financieringsafspraken met zijn banken heeft kunnen verruimen. Gamma sloot 17,8 procent hoger bij een handelsvolume dat bijna twee keer zo groot was als gebruikelijk.

Shell
Het aandeel van oliemaatschappij Shell profiteerde met een plus van 2,8 procent van een hogere olieprijs. Een vat ruwe olie (159 liter) kostte 61,20 dollar, een stijging van 2,8 procent.

De euro steeg tot 1,4110 dollar ten opzichte van een wisselkoers van 1,3980 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.