HELMOND - Textielbedrijf Gamma heeft de financieringsafspraken met zijn bankensyndicaat kunnen verruimen. Dat maakte Gamma woensdag bekend. In ruil daarvoor krijgen de banken wel een steviger greep op het bedrijf.

Door de verruiming krijgen de banken het recht om een deel van de kredietfaciliteit om te zetten in preferente aandelen, waardoor het gezamenlijke stemrecht van de banken kan toenemen tot meer dan 50 procent. Daarvoor moet de kredietruimte wel tot een minimum geslonken zijn (5 miljoen euro) of de verhouding tussen bedrijfsresultaat (ebitda) en schuld hoger dan 7,5.

Goedkeuring
Het gaat om een faciliteit van 30 miljoen euro. De nieuwe overeenkomst loopt tot maart 2010, waarbij verlenging tot juni 2011 mogelijk is. Aandeelhouders moeten de overeenkomst nog goedkeuren.

Gamma lijdt zwaar onder de verslechterde economische omstandigheden. Door de afkoelende wereldeconomie leed Gamma in 2008 een nettoverlies van 33,2 miljoen euro in vergelijking met een nettowinst van 33 miljoen euro in 2007.

Op de beurs in Amsterdam werd enthousiast gereageerd op het nieuws. Het aandeel schoot in de openingshandel tot 9,6 procent omhoog.