VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASML heeft het dieptepunt van het economische dal achter zich liggen. Het technologieconcern uit Veldhoven werd het afgelopen halfjaar zeer hard geraakt door de recessie. Maar inmiddels melden de klanten zich weer.

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal vijftien chipmachines besteld bij ASML, waaronder elf nieuwe machines. Met de binnengekomen orders is een bedrag gemoeid van 394 miljoen euro.

Verdubbeling
Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal en meer dan analisten hadden verwacht. De totale werkvoorraad van ASML vertegenwoordigt nu een waarde van zo'n 1 miljard euro, ongeveer net zoveel als een jaar geleden.

Financieel directeur Peter Wennink zei woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers dat chipfabrikanten weer investeren in machines, mede omdat ze met nieuwere modellen hun kosten kunnen terugdringen. Wennink ziet echter nog geen volledig herstel van de markt.

Normaal
Ook analisten waarschuwen dat de chipmarkt zijn normale draai nog niet heeft teruggevonden. Chipfabrikanten durven weliswaar weer dure machines te kopen, maar er is nog geen sprake van fundamenteel marktherstel. Bedrijven investeren namelijks nauwelijks in uitbreiding van hun capaciteit.

ASML maakt machines waarmee fabrikanten als het Amerikaanse Intel chips produceren. Een chipmachine van ASML is een forse investering. Afgelopen kwartaal kostte een machine gemiddeld 31,1 miljoen euro. De klanten van ASML produceren met de machines chips voor in bijvoorbeeld computers en mobiele telefoons.

Recessie
Door de hoge prijs van chipmachines werd ASML eind vorig jaar hard geraakt door de recessie. Fabrikanten hielden hun hand op de knip en stelden grote investeringen uit. Dat resulteerde in het eerste kwartaal in een ongekende omzetdaling en een nettoverlies van 117 miljoen euro voor ASML.

Het afgelopen kwartaal boekte het technologieconcern een omzet van 277 miljoen euro en een nettoverlies van 104 miljoen euro. Beide cijfers waren beter dan verwacht.

Omzet
ASML voorziet de komende kwartalen een omzet van minimaal tussen de 400 en 500 miljoen euro. In het derde kwartaal verwacht het bedrijf ongeveer 450 miljoen euro aan inkomsten. Hoewel dat op papier voldoende zou moeten zijn om quitte te spelen, rekent ASML in het lopende kwartaal nog op een klein verlies. Eind dit jaar verwacht het bedrijf uit de rode cijfers te komen.