NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York wisten dinsdag weinig richting te vinden na de flinke winsten van een dag eerder. Beleggers bleken niet onder de indruk van meevallende bedrijfsresultaten van Goldman Sachs en Johnson & Johnson.

De lichte stijging van consumentenbestedingen waren onvoldoende om Wall Street in beweging te zetten. De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen steeg met 27,81 punten (0,3 procent) tot 8359,49 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index noteerde 4,79 punten hoger, ofwel 0,5 procent, op 905,84 punten. De Nasdaq, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, nam toe met 6,52 punten (0,4 procent) op 1799,73 punten.

Goldman Sachs
De Amerikaanse bank Goldman Sachs rapporteerde dinsdag een winststijging van ruim 30 procent tot 2,7 miljard dollar in het tweede kwartaal. Dat is flink meer dan analisten hadden gedacht. Toch kon het aandeel beleggers niet bekoren.

De koers daalde met 0,3 procent, na een winst van meer dan 5 procent op maandag. Goldman Sachs is de eerste grote Amerikaanse bank die resultaten presenteerde. Later deze week komen nog Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase.

J&J
Ook de Amerikaanse fabrikant van geneesmiddelen en verzorgingsproducten Johnson & Johnson (J&J) presenteerde dinsdag meevallende cijfers. Het concern boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 3,2 miljard dollar.

Het resultaat ligt 3,6 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar, maar is wel beter dan analisten hadden verwacht. De winst van het concern stond onder druk omdat patenten op zijn medicijnen tegen schizofrenie en epilepsie zijn verlopen. Het aandeel noteerde een koersstijging van 0,5 procent.

Benzinepomp
Een belangrijk macrocijfer dat dinsdag het nieuws beheerste was de Amerikaanse detailhandelsverkoop. Die steeg in de maand juni met 0,6 procent, terwijl analisten hadden gerekend op een stijging van 0,4 procent. Maar de hogere omzet is vooral te danken aan flink hogere verkopen bij benzinepompen (plus 5 procent), auto's en auto-onderdelen (plus 2,3 procent).

Zonder de autoverkopen steeg de detailhandelsomzet vorige maand slechts met 0,3 procent, terwijl analisten een stijging van 0,5 procent hadden verwacht.

Uitgaven
De consumentenuitgaven zijn een belangrijke graadmeter voor de vraag of de Amerikaanse economie weer uit de recessie kruipt. De bestedingen van consumenten zijn goed voor ongeveer twee derde van de activiteiten van de grootste economie in de wereld.

Computerproducent Dell lag slecht in de markt bij beleggers nadat het bedrijf maandag had laten weten dat de marges onder druk staan. De vraag van consumenten richt zich volgens Dell steeds meer op goedkopere computers zoals notebooks. De koersdaling van 8,5 procent drukte zwaar op technologiegraadmeter Nasdaq en de S&P 500-index.

Op de valutamarkten noteerde de euro 1,3944 dollar tegen 1,3980 dollar bij het slot van de Europese beurzen.