NEW YORK - Het Amerikaanse bankconcern Goldman Sachs heeft een goed kwartaal achter de rug wegens verbeterde omstandigheden op de financiële markten.

De bank behaalde over het tweede kwartaal een nettowinst van 2,7 miljard dollar tegen 2,05 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dat heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.

De inkomsten stegen tot 13,8 miljard dollar tegen 9,4 miljard in het tweede kwartaal vorig jaar. De resultaten zijn beter dan analisten hadden verwacht. "Ze hebben alle verwachtingen overtroffen", zei een analist van Rochdale Securities.

Transacties
Volgens Goldman Sachs zijn de marktomstandigheden verbeterd en kon het meer geld verdienen met advies bij zakentransacties. De winst werd wel gedrukt doordat 426 miljoen dollar apart is gezet voor het terugbetalen van verkregen overheidssteun.

Goldman Sachs, de op vier na grootste bank in de Verenigde Staten, liet afgelopen april weten zo spoedig mogelijk alle overheidssteun te willen terugbetalen zodat het weer zonder bemoeienis van de overheid zou kunnen bankieren. Het concern had een bedrag van 10 miljard dollar ontvangen uit een speciaal overheidsfonds, het zogenoemde Troubled Asset Relief Program (TARP).

Goldman is de eerste grote Amerikaanse bank die zijn cijfers heeft gepubliceerd. Later deze week presenteren Bank of America Corp, JPMorgan Chase en Citigroup hun resultaten over het tweede kwartaal.