AMSTERDAM - De AFM is weer een grootschalige beleggingsfraude op het spoor. Er is 47 miljoen verdwenen bij TRE Investments. Beleggers blijken er nog steeds in te trappen. Hoe voorkomt u dat u wordt opgelicht en uw geld kwijtraakt?

Door Belegger.nl

De laatste jaren zijn meer beleggingsfraudeurs boven komen drijven, zoals Palm Invest, Easy Life, René van den Berg en Eco Brasil. Dergelijke fondsen, die vaak een onrealistisch hoog rendement boeken, blijken telkens opnieuw beleggers te strikken. Daarom deze handvaten. Hoe herkent u de oplichter?

1. Toezicht van de waakhond Autoriteit Financiële Markten

Als de inleg minimaal 50.000 euro is, moet u extra opletten. Er vindt geen enkel toezicht plaats door de AFM, niet op de kwaliteit van het product en zeker niet op de betrouwbaarheid. Ook hoeft de aanbieder van zo’n product geen prospectus ter goedkeuring aan de financiële waakhond voor te leggen. Hij kan u dus allerlei mooie zaken voorstellen, waar helemaal niets van klopt. Op zo’n prospectus moet wel staan dat de AFM er niet naar heeft gekeken.

2. Accountantstoezicht

U heeft misschien geen tijd en geld om naar Costa Rica af te reizen om daar een teakplantage te bezoeken, een accountant zal een beleggingsaanbieder wel helemaal doorlichten. Zo moet hij onder meer nagaan of het ingelegde geld wel wordt belegd zoals beloofd. Daarom maken veel frauders maar geen gebruik van een accountant.

Nu wil het wel voorkomen dat een oplichter doet alsof hij wél goedkeuring van een accountant heeft gekregen. Bel daarom altijd met de genoemde accountant. Dat kan een hoop ellende voorkomen.

3. Dubieus rendement

Het belangrijkste lokkertje van een fraudeur is het rendement. Vaak wordt beleggers een onrealistisch hoog rendement voorgespiegeld. Oplichters goochelen graag met cijfers. Neem bijvoorbeeld Easy Life. Daar werd vanaf dag één al een rendement van 10 procent beloofd, ook al stonden daar geen inkomsten tegenover.

Over het algemeen geldt: als een product meer dan 6 procent rendeert, moet er een aanzienlijk risico zijn. Let daarbij ook goed op garanties. Vaak beloven fraudeurs minimaal de inleg terug te betalen. Maar als de aanbieder failliet gaat, krijgt u waarschijnlijk geen cent terug.

4. Exotische producten

Het valt op dat de meeste oplichters exotische beleggingen aanbieden, bijvoorbeeld vastgoed in Turkije of een teakplantage in een tropisch oord. Dat ligt ook wel voor de hand. U kunt immers niet zo maar naar Costa Rica afreizen. Bovendien moet u uzelf afvragen waarom in Nederland geld moet worden opgehaald, terwijl een project duizenden kilometers verderop wordt uitgevoerd.

5. Wat doet de directeur zelf?

Dit advies komt van Quote: onderzoek of de directeur van een beleggingsfonds zelf ook geld inlegt. Als hij dit niet doet, dan wil hij blijkbaar iets verkopen waar hij zelf onvoldoende vertrouwen in heeft om zijn eigen geld in te leggen. Dat is vreemd, schrijft Quote. Dat vinden wij ook.

Deze lijst is natuurlijk niet zaligmakend. Er zijn altijd uitzonderingen. En een fraudeur kan simpelweg liegen, waardoor alles alsnog betrouwbaar lijkt. Zoekt u in ieder geval alles tot op de bodem uit. Schakelt u de AFM in als u het niet vertrouwt. Op de site van deze waakhond is sowieso een zwarte lijst van aanbieders te vinden.