NEW YORK - Aandelen in de financiële sector gaven maandag de toon aan op de aandelenbeurzen in New York. Na een voorzichtig begin schoten vrijwel alle indices omhoog nadat de Amerikaanse bank Goldman Sachs een aanbeveling had gekregen van een belangrijke analist.

Bij het slot van de handel op Wall Street stond de toonaangevende Dow-Jonesindex met dertig hoofdfondsen op een winst van 185 punten (2,3 procent) op 8331 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index won ruim 21 punten ofwel 2,5 procent tot 901 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq noteerde 2,1 procent hoger op 1793 punten.

Goldman Sachs
Vooral de bankaandelen kregen een flinke oppepper. De Amerikaanse bank Goldman Sachs won 5,34 procent tot 149,44 dollar nadat de invloedrijke analist Meredith Whitney een koopadvies voor het aandeel had gegeven.

Ook Bank of America (plus 9,34 procent) steeg flink. Het aandeel was daarmee koploper in de Dow. Dezelfde analist had gezegd dat deze bank en JP Morgan Chase dinsdag waarschijnlijk met goede tweedekwartaalcijfers komen. JP Morgan zag de koers stijgen met 7,33 procent.

'Mijnenveld'
Beleggers op de effectenbeurzen maken zich deze week op voor een stroom van kwartaalcijfers. Niet alleen de banken, ook andere toonaangevende ondernemingen presenteren deze week hun cijfers, zoals Google, Johnson & Johnson, General Electric en Intel.

"De markt wordt een mijnenveld als het cijferseizoen is gestart'', zei een Amerikaanse handelaar.

Sleutelrol
De cijfers zullen mogelijk meer duidelijk maken of het dieptepunt van de recessie achter de rug is. ''De bedrijfsresultaten spelen waarschijnlijk een sleutelrol deze week. Mensen willen zien of er verbetering optreedt in de cijfers'', aldus een analist.

Vooruitlopend op de kwartaalcijfers was het sentiment maandag positief gestemd. ''Beleggers zijn vandaag optimistisch over het cijferseizoen'', vatte een analist de stemming samen. ''Wat we over het tweede kwartaal gaan horen is dat de resultaten beter zijn dan verwacht.''

General Electric
Alle fondsen in de Dow profiteerden van het positieve sentiment. Het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) was na Bank of America en JP Morgan de grootste stijger. De koers van het aandeel klom 6,31 procent.

Beleggers volgen de bewegingen van het fonds nauwgezet omdat General Electric door diens vele activiteiten wel als graadmeter van de Amerikaanse economie wordt gezien. Farmaceut Pfizer lag ook goed in de markt, zonder dat daar een aanwijsbare reden voor was. De koers ging met 3,94 procent omhoog.

Op de valutamarkten noteerde de euro 1,3986 dollar tegen 1,3960 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.