AMSTERDAM - Philips was maandag de absolute uitblinker op het Damrak, dat de week positief opende. Beleggers beloonden het elektronicaconcern voor beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Ook elders in Europa was er sprake van een goede stemming.

De AEX-index sloot 2,7 procent hoger op 249,79 punten. De MidKap voor het middensegment won 1,7 procent tot 354,55 punten. Op de borden van de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stonden winsten van 1,8 tot 3,2 punten.

Philips
Philips boekte een koerswinst van 7,3 procent, waarmee het aandeel sloot op 13,89 euro. Het concern behaalde in het afgelopen kwartaal een winst van 45 miljoen euro, terwijl analisten gerekend hadden op een verlies. Bovendien deed de gezondheidstak het beter dan verwacht.

In het buitenland liftten technologiebedrijven mee op de prestatie van Philips. In Duitsland won Siemens 4,4 procent, terwijl chipmaker Infineon 5 procent steeg.

Shell
Ook oliefondsen deden het goed. Shell won 1,3 procent, het Britse BP kreeg er 2,2 procent bij en het Franse Total steeg 2,2 procent. De aandelen raakten in trek omdat de olieprijs in de loop van de dag door de grens brak van 60 dollar per vat. Later zakte deze wel weer wat terug.

Binnen de AEX steeg TomTom, de maker van navigatieapparatuur, 5,5 procent. Dochterbedrijf Tele Atlas maakte bekend een overeenkomst met ESRI uit te breiden. Hierdoor komen de kaarten van Tele Atlas op een groter aantal toepassingen van ESRI beschikbaar.

Aegon
Verzekeraar Aegon won 6,5 procent. Het bedrijf trof een definitieve schikking rondom woekerpolissen.

Onder de MidKapfondsen sprong uitzender USG People eruit. Vrijdag werd bekend dat topman Ron Icke opstapte. Het aandeel won 4,5 procent.

Friends Provident
In Londen kreeg de verzekeraar Friends Provident er 12,6 procent bij en was daarmee een opvallende stijger. Friends Provident wees een bod af van Clive Cowdery's Resolution. Beleggers hopen dat hierop een hoger bod zal volgen.

De euro noteerde 1,3960 dollar tegen 1,3925 dollar aan het einde van de handelsdag vrijdag in Europa.