AMSTERDAM - Beleggers op de effectenbeurzen wereldwijd maken zich deze week op voor een grote hoeveelheid kwartaalcijfers van toonaangevende bedrijven. Ook komt er een reeks belangrijke macrocijfers naar buiten.

Mogelijk kunnen die gegevens meer duidelijk maken of het dieptepunt van de recessie achter de rug is en of er verbetering in aantocht is. Zo komen deze week toonaangevende ondernemingen zoals Philips, Nokia, General Electric, Intel, IBM, Johnson & Johnson en Google met hun kwartaalcijfers.

Verbetering
''Bedrijfsresultaten spelen waarschijnlijk een sleutelrol deze week. Mensen willen zien of er verbetering optreedt in de cijfers'', aldus een Amerikaanse analist.

Philips komt maandag voorbeurs met de tweedekwartaalcijfers. Er wordt gerekend op een verlies van 132 miljoen euro tegen een winst van 732 miljoen euro een jaar eerder. Verder zal vooral worden gekeken of het elektronicabedrijf meer kostenbesparingen gaat aankondigen. Philips is bezig negenduizend banen te schrappen. Waarschijnlijk komt het bedrijf met aanvullende maatregelen.

Bankensector
De bankensector zal deze week volop in de belangstelling staan. Dat komt omdat grote Amerikaanse banken als Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase met hun kwartaalcijfers komen.

Vrijdag komt het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) met de kwartaalresultaten. Die zullen nauwkeurig worden gevolgd omdat GE vanwege zijn brede scala aan activiteiten als barometer van de Amerikaanse economie wordt gezien. Ook is GE branchegenoot van Philips op het gebied van verlichting en medische systemen.

Macrocijfers
Ook staan er deze week een hoop belangrijke macrocijfers op de agenda. Zo komt in Europa onder meer de ZEW-index over het economische vertrouwen van Duitse investeerders en institutionele beleggers, de industriële productie en de inflatie in de eurozone.

Uit de Verenigde Staten komen onder meer cijfers over detailhandelsverkopen, de in aanbouw genomen woningen, de consumenten- en producentenprijzen en de industriële productie. Ook worden de wekelijkse steunaanvragen in de VS bekendgemaakt.