NEW YORK - Verkopers hadden vrijdag de overhand op de beursvloeren in New York. Dat werd vooral veroorzaakt door een winstwaarschuwing van olieconcern Chevron, waardoor de zorgen over de bedrijfsresultaten weer oplaaiden.

Het negatieve sentiment werd versterkt door een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Slotstanden
De toonaangevende Dow-Jonesindex met dertig hoofdfondsen eindigde de week met een verlies van 36,65 punten ( 0,5 procent) op een stand van 8146,52 punten. De breder samengestelde S&P 500-index sloot 3,55 punten, ofwel 0,4 procent, in het rood op 879,13 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging het beter af met een kleine winst van 0,2 procent op 1756,03 punten. Dat kwam door een gunstig analistenrapport over de technologiesector van bankconcern Goldman Sachs.

IBM
Computerconcern IBM (min 1,2 procent) kon echter niet meeprofiteren. Dit bedrijf werd juist door Goldman van zijn kooplijst afgehaald.

Chevron waarschuwde donderdag nabeurs dat winsten door hoge olieprijzen gedeeltelijk teniet zijn gedaan door een zwakkere dollar. Het op een na grootste olieconcern in de Verenigde Staten kreeg een koersverlies voor de kiezen van 2,7 procent, waarmee het een van de grootste dalers was op de lijst van Dow-fondsen. Ook ExxonMobil, de nummer een, bracht het er slecht vanaf met een 1,3 procent lagere koers.

Oliemaatschappijen
Behalve het winstalarm van Chevron, hadden de oliemaatschappijen last van een verder gedaalde olieprijs tot beneden de 60 dollar. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 58,81 dollar, het laagste niveau in bijna twee maanden tijd. Oliehandelaren speculeren dat de vraag naar olie verder zal afnemen als de economie geen herstel laat zien.

Bankconcern JPMorgan leverde de grootste negatieve bijdrage aan de Dow-Jonesindex met een 3,8 procent lagere koers. Dat kwam wellicht door nieuws dat de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner de handel in derivaten onder scherper toezicht wil stellen. JPMorgan is een van de grootste handelaren in de VS in deze complexe afgeleide beleggingsproducten, die worden gezien als een van de veroorzakers van de financiële crisis.

Consumentenvertrouwen
Beleggers kregen vrijdag ook te maken met een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten van de universiteit van Michigan. "Consumenten concluderen dat de economische tegenwind langer gaat duren en dat het met hun persoonlijke financiën niet zo snel beter gaat als ze hadden verwacht", aldus de verklaring van de universiteit.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3950 dollar tegen 1,3925 dollar aan het einde van de Europese beurshandel vrijdag.