AMSTERDAM - De Europese beurzen eindigden vrijdag in de min. De indices noteerden vrijwel de hele dag lager, na in de ochtend even in de plus te hebben gestaan.

Oliegerelateerde fondsen behoorden tot de verliezers, na een winstwaarschuwing van het Amerikaanse olieconcern Chevron. Ook aandelen in de financiële sector deden het slecht.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 3,91 punten, ofwel 1,6 procent, op 243,20 punten. De MidKap-index voor het middensegment daalde 3,45 punten, ofwel 1 procent, tot 348,76 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren 0,8 tot 1,4 procent.

Chevron
Chevron waarschuwde donderdag nabeurs dat winsten door hoge olieprijzen gedeeltelijk teniet zijn gedaan door een zwakkere dollar. Bovendien daalde de prijs voor een vat ruwe olie tot onder 60 dollar. Aandelen in Europese olieconcerns gingen omlaag, zoals BP, Total en BG. In Amsterdam verloor Shell 1 procent.

''Natuurlijk is het nieuws van Chevron licht negatief, maar alleen voor de sector'', aldus een strateeg bij een Duitse firma. ''Er is een gebrek aan impuls.'' Een belangrijk cijfer van de universiteit van Michigan dat vrijdagmiddag werd gepubliceerd drukte de Europese beurzen iets verder in het rood. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in juli gedaald naar een stand van 64,6, de maand ervoor was dat nog 70,8. Analisten gingen uit van een stand van 70,5.

Verwachtingen
''Het cijfer uit Michigan was ietwat teleurstellend'', aldus een Amerikaanse analist. ''Maar tweedekwartaalcijfers zijn op het moment belangrijker. De verwachtingen zijn zelfs zo laag dat beleggers wel eens positief verrast kunnen worden.''

In Amsterdam behoorden verzekeraar Aegon en bankverzekeraar ING verder tot de grootste verliezers met een min van rond de 4 procent.

Heijmans
Bouwbedrijf Heijmans ging ook onderuit en noteerde meer dan 4 procent lager. Het bedrijf maakte bekend voor bijna 87 procent van de nieuw uit te geven aandelen een bestemming te hebben gevonden. De rest van de aandelen wordt onderhands geplaatst.

De euro noteerde 1,3925 dollar tegen 1,4015 dollar aan het einde
van de Europese handelsdag donderdag.