TOKIO - Het slotbeeld op de Aziatische beurzen was vrijdag verdeeld. De Nikkei sloot nagenoeg overanderd, terwijl de Kospi in Seoul 0,2 procent naar beneden ging.

Beleggers zijn voorzichtig voorafgaand aan het losbarsten van het tweedekwartaalcijferseizoen en een reeks macrocijfers.

De toonaangevende index in Tokio, de Nikkei, is vrijdag toch licht in de min de handelsweek uitgegaan. Het is voor de index een slechte week geweest. Sinds het einde van januari heeft de beurs in een week niet zoveel verloren: 5,4 procent.

Hang Seng
De index sloot 3,78 punten lager op 9287,28. De Hang Seng-index in Hongkong ging 0,1 procent, ofwel 20 punten, omhoog naar 17810,60 punten. De All Ordinaries in Australië won 0,8 procent tot 3790,6 punten.

Debet aan de daling op de Nikkei is de zwakkere dollar ten opzichte van de yen. Bovendien wordt er geroepen dat de sterke koersstijgingen van de afgelopen weken overtrokken zijn.

Nieuwkomer
Op de beursvloer van Japan en China bleken nieuwe beursnoteringen beleggers te bekoren. De debutanten scoorden bovendien goed. Nieuwkomer Amber Energy, een op gas werkende energiecentrale, won bijna 73 procent.

"De onzekerheid over de Amerikaanse economie en China's monetaire beleid trekken over een brede markt het sentiment naar beneden. "Nieuwe beursnoteringen is een snelle manier om wat geld te verdienen", aldus een handelaar uit Singapore.

In Australië wonnen met name financiële fondsen. Ook mijnconcern Rio Tinto won flink nadat ratingbureau Standard & Poor's zijn rating voor zowel de lange als de korte termijn voor het bedrijf had verhoogd. BHP Billiton, een branchegenoot, profiteerde licht (0,4 procent hoger) na een hogere koperprijs.