AMSTERDAM - Het sentiment op Wall Street verslechterde donderdag aan het einde van de handel. Een belangrijk deel van de koerswinsten van eerder op de dag moest weer worden ingeleverd.

Dat werd mede veroorzaakt door een gerucht over tegenvallende testresultaten van een belangrijk cholesterolmedicijn van farmaceut Merck. De financiële fondsen waren wel populair dankzij een hogere beleggingsaanbeveling voor grootbank Goldman Sachs.

Slotstanden
De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een winst van 4,76 punten (0,1 procent) op 8183,17 punten. De breder samengestelde S&P 500-index steeg 3,12 punten, ofwel 0,4 procent, tot 882,68 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 5,38 punten tot 1752,55 punten. Dat betekent een winst van 0,3 procent.

De handel kreeg steun van een veel beter dan verwacht cijfer over de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Voorbeurs werd bekend dat het aantal Amerikanen dat vorige week een WW-uitkering aanvroeg, met 52.000 is gedaald tot 565.000. Dat is veel beter dan verwacht. Analisten gingen uit van 605.000 nieuwe aanvragen afgelopen week.

Herstel
"We zien de eerste tekenen van economisch herstel. De economie staat er sterker voor dan mensen denken", zei een fondsbeheerder in New York.

Bankconcern Goldman Sachs boekte een koerswinst van 1,8 procent. Dat gebeurde nadat Bank of America zijn klanten had geadviseerd om het aandeel te kopen. De bank verwacht dat Goldman met goede resultaten op de proppen komt over het tweede kwartaal. De branchegenoten JPMorgan Chase, Bank of America en American Express gingen tussen de 0,4 en 2,8 procent omhoog.

Alcoa
Aluminiumconcern Alcoa kende donderdag een zeer beweeglijke handelssessie. Het aandeel begon fors hoger, maar sloot uiteindelijk 2,4 procent in de min. Alcoa maakte woensdag nabeurs een nettoverlies bekend over het tweede kwartaal van 454 miljoen dollar. Analisten vonden dit echter meevallen.

De Dow werd vooral gedrukt door de farmaceuten Merck en Pfizer, die respectievelijk 3,7 en 2,2 procent verloren. Merck was uit de gratie door een gerucht dat de cholesterolverlager Zetia matig heeft gepresteerd in een test vergeleken met het concurrerende middel Niaspan van Abbott Laboratories.

Olieprijs
De olieprijs herstelde donderdag wat, na de dalingen van de afgelopen dagen. Een vat ruwe Amerikaanse olie noteerde 0,5 procent hoger op 60,43 dollar. Dit had echter weinig effect op de aandelenkoersen van oliemaatschappijen. ExxonMobil, een zwaargewicht in de Dow, verloor 0,5 procent. Chevron, die na het slot van de beurs zijn kwartaalcijfers publiceert, won 0,4 procent.

Op de valutamarkten noteerde de euro 1,4030 dollar tegen 1,4015 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.