AMSTERDAM - De Europese beurzen eindigden donderdag in de plus, waarmee ze een verliesreeks doorbraken. Hogere koersen bij grondstofgerelateerde fondsen stuwden de Europese effectenbeurzen. Meevallende resultaten van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa gaven de beurzen een steuntje in de rug.

De AEX-index in Amsterdam sloot op een winst van 2,48 punten, ofwel 1 procent, op 247,11 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 2,36 punten, ofwel 0,7 procent, tot 352,21 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen 0,5 tot 1,3 procent.

Geruststellende cijfers van Alcoa zorgde de hele dag voor een positieve stemming op de Europese beurzen. Het bedrijf trapte woensdag nabeurs het kwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten af. Alcoa boekte wel verlies, maar dat was minder dan verwacht.

Staal
Staalconcern ArcelorMittal profiteerde in de AEX met een koerswinst van 2,3 procent. Het Duitse ThyssenKrupp steeg 1,4 procent en Salzgitter ging 2,4 procent omhoog.

In Londen plusten de mijnbouwers dankzij de resultaten van Alcoa. Rio Tinto won 3,8 procent, Xstrata steeg 3,9 procent. 's Werelds grootste mijnbouwconcern BHP Billiton klom 0,2 procent.

Werkloosheid
Marktvorsers vinden het nog wel te vroeg om te juichen. ''De markt blijft nog wel even wisselvallig in de nabije toekomst. Alcoa zag er beter uit dan verwacht, maar je hebt meer resultaten nodig om een trend te kunnen zien'', aldus een Belgische econoom.

Meevallend cijfers over de wekelijkse ww-aanvragen in VS zorgden zelfs nog voor een tijdelijk uitbreiding van de winsten. Het aantal Amerikanen dat vorige week voor het eerst een WW-uitkering aanvroeg, daalde met 52.000 tot 565.000. Dat is veel beter dan verwacht. Analisten gingen uit van 605.000 aanvragen.

Dollar
De prijs van een vat ruwe olie ging met 0,4 procent omlaag tot net iets onder de 60 dollar. In de AEX ging olieconcern Shell 1,1 procent omhoog. Het Franse Total won 1,1 procent in Parijs. Het Britse BP steeg 0,1 procent.

De euro noteerde 1,4015 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,3870 dollar.