Alcoa derde kwartaal op rij in het rood

PITTSBURGH - 's Werelds grootste aluminiumproducent Alcoa is voor het derde kwartaal op rij in de rode cijfers beland.

Dat komt door een afname van de vraag en een scherpe daling van aluminiumprijzen. Alcoa maakte woensdag na sluiting van de beurs in New York zijn kwartaalcijfers bekend.

Het concern leed een nettoverlies over het tweede kwartaal van 454 miljoen dollar (297 miljoen euro). In dezelfde periode een jaar eerder boekte de onderneming nog een winst van 546 miljoen dollar. Per aandeel bedroeg het verlies, exclusief bijzondere posten, 26 dollarcent. Dat was minder groot dan analisten verwachtten, vooral omdat het bedrijf de kosten heeft kunnen verlagen.

Luchtvaart
De omzet kelderde over het tweede kwartaal met 41 procent tot 4,2 miljard dollar. Bijna alle sectoren, waaronder de auto-industrie, de luchtvaart en de bouw, stonden onder druk. Toch was ook het omzetcijfer boven verwachting.

''Alcoa heeft de kracht om de meest serieuze neergang in de aluminiumindustrie ooit te weerstaan'', zei Alcoa-topman Klaus Kleinfeld in een toelichting. Aan het begin van dit jaar kondigde hij een forse reorganisatie aan, waarbij 15.000 banen werden geschrapt. Ook werd de productie fors teruggeschroefd wegens de afgenomen vraag.

Het concern verzorgde woensdag de aftrap voor het tweedekwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten. Beleggers reageerden opgelucht op de meevallende cijfers. Het aandeel Alcoa ging woensdag tijdens de nabeurshandel op Wall Street 7 procent omhoog.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie