AMSTERDAM - Institutionele beleggers worden steeds kritischer over het beloningsbeleid van de bedrijven waarvan ze aandeelhouder zijn.

Dat blijkt uit een evaluatie van de in 2009 gehouden aandeelhoudersvergaderingen, die de belangenbehartiger van institutionele beleggers Eumedion woensdag presenteerde.

De grote beleggers, zoals pensioenfondsen, waren het in de afgelopen maanden niet vaak oneens met de bestuurders van de bedrijven. In totaal werden elf voorstellen weggestemd bij zeven verschillende ondernemingen. Dat is slechts 0,8 procent van het totaal aantal ingediende voorstellen.

Beeld
,,Het beeld dat aandeelhouders altijd diametraal tegenover bestuurders en commissarissen staan, klopt dan ook niet'', stelde Eumedion-directeur Rients Abma bij de presentatie van het rapport.

De grootaandeelhouders tonen zich echter wel steeds kritischer over de salarissen en bonussen bij de bedrijven waar ze een belang in hebben. Naast de elf weggestemde voorstellen werden vijf voorstellen bij vijf verschillende ondernemingen nog voor het begin van de vergadering ingetrokken. In beide gevallen ging het vaak om aanpassingen van het beloningsbeleid van het betreffende bedrijf.