NEW YORK - Wall Street wist woensdag in het laatste handelsuur een belangrijk deel van de verliezen van eerder op de dag weg te werken.

Maar de handelsdag werd vooral gedomineerd door aanhoudende zorgen over het economische herstel en het aankomende kwartaalcijferseizoen. Aluminiumgigant Alcoa geeft woensdag nabeurs de aftrap bij de publicatie van de resultaten.

Slotstanden
De toonaangevende Dow-Jonesindex wist op de valreep het verlies van eerder op de dag om te buigen in een winst van 0,2 procent tot 8178,41 punten. De breder samengestelde S&P 500-index sloot met een verlies van 0,2 procent op 879,56 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde met een kleine winst van 0,1 procent op 1747,17 punten.

De handel kreeg steun van een voorbeurs gepubliceerde economische raming van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF toont zich in zijn nieuwe voorspellingen iets optimistischer over de groei van de wereldeconomie in 2010. Voor dat jaar wordt nu een groei van 2,5 procent voorzien. Dat is 0,6 procentpunt meer dan het instituut in april voorspelde.

Staatslening
De markt voelde zich ook gesterkt door een heropende Amerikaanse staatslening, waar woensdag verrassend veel belangstelling voor bleek te zijn onder investeerders. Daardoor namen de zorgen over de financiering van de overheidsbestedingen wat af.

De schijnwerpers in New York zijn woensdag vooral gericht op Alcoa. De verwachting is dat het bedrijf, 's werelds grootste aluminiumproducent, voor het derde kwartaal op rij verliezen bekendmaakt.

Alcoa
Beleggers zijn vooral benieuwd wat Alcoa te melden heeft over de toekomst. Het aandeel ging aanvankelijk omlaag, maar sloot uiteindelijk met een winst van 0,5 procent. "Er heerst momenteel veel nervositeit. Ik denk niet dat er dit kwartaal veel bedrijven zullen zijn die hun winstverwachtingen naar boven gaan bijstellen", aldus een handelaar in New York.

Ook Microsoft wist het koersverlies van eerder op de dag in te lopen. Het fonds sloot 0,1 procent hoger. Het bedrijf stond in de belangstelling door het nieuws dat Google de softwarereus rechtstreeks gaat beconcurreren op het gebied van besturingssystemen voor personal computers. Volgens Google komt zijn tegenhanger van Windows in de tweede helft van volgend jaar beschikbaar.

Amgen
Het biotechnologieconcern Amgen maakte een koerssprong van bijna 14 procent. Dat gebeurde nadat het bedrijf had laten weten goede resultaten geboekt te hebben met een nieuw medicijn.

De olieprijs is verder gedaald, met 4,4 procent tot 60,18 dollar. Oliehandelaren verklaarden dit door een toename van de benzinevoorraden in de Verenigde Staten. Die namen met 1,9 miljoen vaten toe, terwijl analisten rekenden op een toename van slechts 900.000 vaten.

Valuta
Op de valutamarkt noteerde de euro aan het einde van de Amerikaanse handel 1,3870 dollar, onveranderd ten opzichte van de stand bij het slot van de Europese beurzen woensdag.