AMSTERDAM -De beurzen in Europa sloten woensdag voor de vijfde dag op rij in de min. Beleggers worden nerveurzer door het verwerken van steeds meer nieuws dat erop duidt dat economisch herstel op zich laat wachten.

De handelsvolumes zijn laag. ,,Het is erg stil'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management. Beleggers zijn in afwachting van een nieuw Amerikaans cijferseizoen, dat woensdag nabeurs wordt afgetrapt door aluminiumconcern Alcoa.

Slotstanden
In Amsterdam sloot de AEX-index 4,41 punten, ofwel 1,8 procent, lager op 244,63 punten. De MidKap-index voor het middensegment verloor 2,3 procent tot 349,85 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden respectievelijk 1,1 en 1,3 procent lager.

De Duitse DAX-index wist de verliezen nog iets te beperken door beter dan verwachte cijfers over de industriële productie in het land. De productie werd geholpen door de Duitse slooppremie van de overheid die de autoverkopen stuwde. De DAX stond 0,6 procent in de min.

TomTom
TomTom, Heijmans en Wavin maakten flinke koersbewegingen door de claimhandel, die vaker gepaard gaat met heftige koersuitslagen. De koers van de producent van navigatiesystemen TomTom maakte in de ochtend een koersval, herstelde vervolgens en dook in de namiddag weer in de rode cijfers.

TomTom bungelde uiteindelijk onderaan de AEX en sloot op een min van 4,9 procent. Producent van buizen- en leidingsystemen Wavin en bouwbedrijf Heijmans noteerden respectievelijk 9,4 en 9,8 procent lager.

Corio
Corio behoorde tot de sterkste dalers in de AEX. Het bedrijf liet woensdag weten dat 2010 en 2011 zware jaren worden voor de vastgoedmarkt. Het vastgoedfonds zakte bijna 4 procent.

De euro noteerde 1,3870 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen dinsdag stond de Europese munt nog op 1,3960 dollar. Een vat Amerikaanse ruwe olie werd 3,5 procent goedkoper dan dinsdagavond en kostte minder dan 61 dollar.