NEW YORK - De aandelenkoersen op Wall Street gingen dinsdag over de gehele linie omlaag door zorgen over het aanstaande cijferseizoen, dat woensdag nabeurs door aluminiumgigant Alcoa wordt afgetrapt. Ook angst over het uitblijven van herstel van de Amerikaanse economie speelden Wall Street parten.

De toonaangevende Dow-Jonesindex met dertig hoofdfondsen sloot 161,27 punten (1,9 procent) lager op 8163,60 punten.

De breder samengestelde S&P 500-index verloor 17,69 punten, ofwel 2 procent, en eindigde op 881,03 punten. De technologie-index Nasdaq ging 41,23 punten (2,3 procent) onderuit en kwam op een stand van 1746,17 punten.

Adviseur
De stemming op Wall Street kwam dinsdag onder druk te staan door nieuws over een nieuwe stimuleringsronde voor de economie. Laura D'Andrea Tyson, een economisch adviseur van president Barack Obama, liet weten dat de Verenigde Staten hiervoor voorbereidingen moeten treffen.

Dat wakkerde de angst onder beleggers aan dat de Amerikaanse economie nog niet aan het herstellen is. "Dit is absurd, het eerste stimuleringspakket is nog niet eens uitgegeven'', reageerde een handelaar op Wall Street. "Ze creëren een overheidsluchtbel, als die klapt zijn we echt in de problemen.''

Alcoa
Alcoa, 's werelds grootste aluminiumproducent, zal woensdag nabeurs waarschijnlijk voor het derde kwartaal op rij verliezen bekendmaken. Beleggers vrezen dat de cijfers over het afgelopen kwartaal nog niet het gehoopte herstel van de Amerikaanse economie laten zien.

Zij zijn vooral benieuwd wat het concern te zeggen heeft over de toekomst. Alcoa-topman Klaus Kleinfeld had dinsdag in een interview met Bloomberg televisie al een tipje van de sluier opgelicht met positieve uitlatingen over de omzetontwikkeling.

Alcoa wist het koersverlies van eerder op de dag om te buigen in een winst van 1,6 procent, goed voor de eerste plek in de Dow.

Stijgers
Het bankconcern JPMorgan Chase was een van de andere weinige stijgers in de Dow met een plus van 1,6 procent. Ook de farmaceut Pfizer (plus 0,1 procent) een fonds dat niet erg gevoelig is voor een economische neergang, deed het relatief goed.

De olieprijs, die de laatste tijd flink is opgelopen door optimisme over een economisch herstel, zakte dinsdag 2,5 procent tot 62,44 dollar. De olieconcerns ExxonMobil en Chevron verloren mede hierdoor rond de 2,3 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3915 dollar tegen 1,3960 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.