AMSTERDAM - De aandelenbeurzen in Europa eindigden dinsdag toch nog in de min. De effectenmarkten zakten onder invloed van flink lagere standen op Wall Street in de middag langzaamaan weg.

Lagere koersen bij zwaarwegende energiefondsen drukten op de beurzen. Beleggers zijn nerveus in afwachting van het Amerikaanse cijferseizoen dat woensdag door aluminiumgigant Alcoa wordt afgetrapt.

In Amsterdam sloot de AEX-index 0,60 punt (0,2 procent) lager op 249,04 punten. De MidKap-index voor het middensegment verloor 1,06 punt, ofwel 0,3 procent, tot 358,22 punten. De beurzen van Londen zakte 0,2 procent. Frankfurt en Parijs zakten beiden 1,1 procent.

Obama
Beleggers zijn nerveus in afwachting van het Amerikaanse cijferseizoen dat woensdag door aluminiumgigant Alcoa wordt afgetrapt. Bovendien kreeg president Barack Obama van een lid van zijn economisch team het advies om de economie opnieuw te stimuleren. Zij sprak op een seminar in Singapore. Handelaren maken zich daarbij zorgen om de oplopende overheidsschuld van de VS.

De Europese beurzen stonden in de ochtend in de plus. Ze kregen rond het middaguur zelfs nog een zetje omhoog toen bleek dat fabrieksorders in Duitsland in mei onverwacht sterk zijn gestegen.

Shell
Lagere koersen bij zwaarwegende energiefondsen drukten op de beurzen. In de hoofdindex Amsterdam drukte olieconcern Shell zwaar met een min van 1,1 procent. Ook de Franse branchegenoot Total ging omlaag, met 1,2 procent. Het Britse BP stond nog wel op een kleine winst, van 0,2 procent. De olieprijs dook onder de 63 dollar per vat Amerikaanse ruwe olie, 2 procent lager dan maandagavond.

TomTom bungelde met een min van 5,5 procent onderaan de AEX. De producent van navigatiesystemen kreeg een lager koersdoel van Goldman Sachs. Air France-KLM was met een min van 2,9 procent ook een van de sterkste dalers in de AEX. De luchtvaartmaatschappij maakte matige vervoerscijfers bekend.

Uitzenders
Biotechnologiebedrijf Galapagos kreeg er 2,8 procent bij na de mededeling dat het bedrijf een tweede kandidaat-medicijn heeft ontwikkeld.

Uitzender USG People kreeg er 1,2 procent bij. Brancheorganisatie voor uitzenders ABU meldde dat de vraag naar tijdelijk personeel weer was gedaald in de vier weken tot 14 juni. Maar de daling was minder hard dan in de voorgaande periode. Randstad verloor juist 2 procent.

De euro noteerde dinsdag op 1,3960 dollar. Bij het slot van de handel op maandag was dat 1,3935 dollar.