NEW YORK - Wall Street slaagde er maandag in een belangrijk deel van de koersverliezen van eerder op de dag om te buigen in winsten. Dat werd vooral veroorzaakt door koopjesjagers.

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 44,13 punten (0,5 procent) op een stand van 8324,87 punten. De breder samengestelde S&P 500-index, die sinds afgelopen maart bijna een derde is opgelopen, eindigde 2,3 punten, ofwel 0,3 procent, in de plus op 898,72 punten.

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq ging de handelsdag uit met een verlies van 9,12 punten op 1787,40 punten. Dat betekent een daling van 0,5 procent.

De beurzen in New York begonnen maandag negatief na het lange weekeinde van 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Dat werd vooral veroorzaakt door zorgen over het herstel van de economie. Ook namen beleggers wat gas terug met het oog op de stortvloed aan bedrijfsresultaten die zij de komende weken over zich heen krijgen.

In petto
"De markt kijkt uit naar wat het cijferseizoen in petto heeft'', aldus een marktstrateeg in New York. Beleggers zijn vooral benieuwd naar de verwachtingen voor de rest van het jaar.

Deze week geeft aluminiumconcern Alcoa traditiegetrouw weer de aftrap. Handelaren hopen dat uit de vooruitzichten van de bedrijven zal blijken dat het ergste van de economische crisis achter de rug is. Bij Alcoa bestonden daarover echter grote twijfels. Het aandeel maakte, vooruitlopend op de cijferpublicatie, een smak van ruim 6 procent. Daarmee leverde het de grootste negatieve bijdrage aan de Dow.

Herstel
De angst bestaat dat het herstel van de Amerikaanse economie langer op zich laat wachten dan eerder werd gedacht. Vorige week werd bekend dat de werkloosheid in de Verenigde Staten in juni veel sterker was gestegen dan verwacht. De werkloosheid liep op tot 9,5 procent, het hoogste niveau in 26 jaar.

Ook maken beleggers zich zorgen over de consumentenbestedingen. De energiefondsen op Wall Street stonden onder druk door een scherp gedaalde olieprijs. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie zakte ruim 4 procent tot 64,05 dollar, het laagste niveau in vijf weken tijd. ExxonMobil en Chevron, belangrijke fondsen in de Dow, verloren respectievelijk 0,6 en 0,4 procent.

American Express was een opvallende stijger bij de grote fondsen met een winst van 5,6 procent. Dat had te maken met een gunstig analistenrapport over de creditcardmaatschappij.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3980 dollar tegen 1,3930 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen maandag.