AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen waren maandag in mineurstemming door zorgen over het herstel van de wereldeconomie.

Beleggers waren bovendien afwachtend in de aanloop naar de publicatie van tweedekwartaalcijfers. Oliegerelateerde fondsen verloren terrein door een scherp gedaalde olieprijs.

De AEX-index in Amsterdam sloot 4,06 punten, ofwel 1,6 procent, lager op 249,64 punten. De MidKap voor het middensegment zakte 6,31 punten (1,7 procent) tot 359,28 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden 1 tot 1,2 procent in de min.

Beleggers worden steeds onzekerder door tekenen dat economisch herstel nog op zich laat wachten. Zo kwamen vorige week teleurstellende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten. Ook zijn beleggers voorzichtig in de aanloop naar een nieuw cijferseizoen.

Océ
In Nederland trapte Océ vorige week al het seizoen af met teleurstellende resultaten. In de VS publiceert traditiegetrouw aluminiumconcern Alcoa als eerste Amerikaanse bedrijf zijn kwartaalcijfers. "Het gevoel onder beleggers is dat de bedrijfsresultaten dit kwartaal slecht zullen zijn", aldus een Britse handelaar.

De olieprijs zakte maandag met 3,4 procent tot 64,47 dollar wegens de economische zorgen. Vorige week werd nog met een stand van meer dan 73 dollar het hoogste prijsniveau van dit jaar bereikt. Olieconcern Shell zakte 2,8 procent, het Britse BP verloor 2,6 procent en het Franse Total daalde 2 procent.

Fugro
De lagere grondstofprijzen zetten ook andere grondstofgerelateerde aandelen in Amsterdam onder druk. De toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore verloor 3,8 procent, bodemonderzoeker Fugro daalde 3,9 procent en staalconcern ArcelorMittal ging 4,7 procent omlaag.

Nederlandse banken stonden al de hele dag in de min, maar ze zakten in de middag nog verder weg door een rapport van kredietbeoordelaar Moody's. De instelling heeft minder vertrouwen in Nederlandse banken. ING, SNS Reaal en BinckBank sloten 1,3 tot 4,5 procent lager.

De euro noteerde 1,3935 dollar. Bij het slot van de handel in Europa vrijdag was de euro nog 1,4005 dollar waard.