AMSTERDAM - Met de eerste twee kwartalen achter de rug gaan beleggers hevig verdeeld het volgende kwartaal in. Sommigen denken dat de eerste tekenen van herstel van de wereldwijde economie daar zijn en dat het investeren in aandelen weer kan, terwijl anderen enkel nog gevaren zien en voorzichtig blijven.

Ook komende week zullen beleggers weinig richting krijgen, want de agenda voor bedrijfsnieuws, dan wel macrodata is dun bezet.

Beleggers hebben concreet bewijs nodig dat banken weer aan elkaar lenen of dat consumenten weer meer uitgeven. Bovendien zijn er ook nog geen tekenen dat de economie al weer aan het groeien is. Veel slechter dan verwachte, recente cijfers over de uitzendbranche in de Verenigde Staten bevestigden de vrees afgelopen week dat de eerste tekenen van herstel niet structureel zijn.

"Het suggereerde dat de "groene loten'' die we hebben gezien niet meer zijn dan gele uitlopers die later bruin worden'', aldus econoom Nouriel Roubini.

Bevestiging
Toch is er ook optimisme. Analisten verwachten dat het beeld van een langzaamaan verbeterende economie deze week bevestigd zal worden. Zo wordt vrijdag meer bekend over het Amerikaans consumentenvertrouwen, gemeten door de universiteit van Michigan.

De tweedeling in perceptie heeft geleid tot een soort hiaat op de beursvloeren. In eerste instantie reageerden de beurzen "quasi-euforisch'' op tekenen van herstel. In juni echter noteerden de meeste beurzen nagenoeg vlak. "De markt is nu benieuwd naar de timing, aard en kracht van het verwachte economische herstel'', aldus een analist bij de Franse bank BNP Paribas.

Cijferseizoen
Richting zullen beleggers pas in de week na volgende week krijgen als het cijferseizoen zal uitbarsten. Hoewel in Amsterdam printerfabrikant Océ donderdag al de halfjaarcijfers bekendmaakte, komende de meeste bedrijven pas met hun resultaten na 13 juli.

Op de agenda deze week staan alleen de resultaten vermeld van Ballast Nedam (vrijdag) en RoodMicrotec (dinsdag). Daarnaast maakt luchtvaartmaatschappij Air France-KLM de vervoerscijfers over juni bekend (dinsdag).

G8
De ogen van beleggers zullen deze week wel gericht zijn op de G8-top die deze week in het Italiaanse L'Aquila wordt gehouden. Er gaat waarschijnlijk gesproken worden over het internationaal gehanteerde monetair systeem dat is gebaseerd op de Amerikaanse dollar.

Verschillende landen, waaronder Rusland en China, vinden de dollar en het systeem te zwak en niet meer van deze tijd. Een beslissing of concrete maatregelen van de G8 om het systeem aan te passen, worden echter niet verwacht.