AMSTERDAM - De Europese beurzen beleefden vrijdag een rustige handelsdag, waarbij de indices de hele dag rond het nulpunt bewogen. De Amsterdamse AEX-index eindigde op de valreep nog in de plus.

De beurzen in de Verenigde Staten waren gesloten in aanloop naar de viering van Onafhankelijkheidsdag een dag later. "Dat betekent voor de Europese beurzen vaak lage handelsvolumes", aldus een Britse handelaar.

De AEX-hoofdindex sloot 1,01 punt (0,4 procent) in de plus op 253,70 punten. De MidKap-index van het middensegment daalde 2,54 punten (0,7 procent) tot 365,59 punten. De beurzen in Parijs en Londen gingen licht omhoog. De Duitse DAX verloor 0,2 procent.

Wonden
Beleggers deden het rustig aan na de zware verliezen van een dag eerder. Die werden veroorzaakt door een tegenvallend Amerikaans werkgelegenheidscijfer. "We likken onze wonden na de klap van gisteren. Deze was zo heftig dat we daar niet in één keer bovenop komen", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De beurzen werden vrijdag gedrukt door een Europees detailhandelscijfer. De detailhandelsverkopen waren in mei sterker gedaald dan verwacht. Het volume ging met 0,4 procent naar beneden, terwijl analisten op een daling van 0,1 procent hadden gerekend.

TomTom
Beleggers in de producent van navigatiesystemen TomTom konden vrijdag acht oude aandelen inruilen voor vijf nieuwe, als gevolg van een claimemissie. Het aandeel stond hierna bovenaan de AEX-index met een winst van 4,4 procent. "Bij claimhandel gebeurt het vaker dat er wat koersverschuivingen zijn", zei private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

ArcelorMittal ging 1 procent omlaag. Het fonds maakte vrijdag bekend de ontwikkeling van een project voor de winning van ijzererts in Senegal voorlopig stil te leggen vanwege slechte economische omstandigheden. De vraag naar staal en ijzer is sterk afgenomen.

Wolters Kluwer
Europese mediabedrijven kregen steun van een sectorbrede opwaardering van Credit Suisse. In Nederland stonden Wolters Kluwer en Reed Elsevier boven in de AEX met een plus van ruim 4 procent.

De olieprijs noteerde 0,9 procent lager op 66,10 dollar per vat. De euro noteerde vrijdag op 1,3985 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,4005 dollar.