NEW YORK - Tegenvallende werkgelegenheidscijfers hebben donderdag de aandelenbeurzen in New York scherp doen dalen.

Al kort na opening stonden alle drie de beurzen ruim een procent in de min. Halverwege de handelsdag was het verlies opgelopen tot dik 2 procent om tegen het einde van de dag nog verder op te lopen.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 8280,74 punten. Dat is een verlies van 223,32 punten of 2,6 procent.

De breder samengestelde S&P 500-index noteerde 896,62 punten en daalde daarmee 26,71 punten of 2,9 procent. De technologiebeurs Nasdaq ging 2,7 procent naar beneden tot 1796,52 punten. Dat is een verlies van 49,20 punten.

Overheid
De Amerikaanse overheid maakte donderdag bekend dat het aantal banen in de VS in juni met 467.000 is afgenomen en dat was flink wat meer dan de 363.000 waarop de analisten hadden gerekend.

De werkloosheid liep op van 9,4 procent in mei, naar 9,5 procent in juni. Dat is het hoogste percentage in bijna 26 jaar. Het zette een stevige domper op de hoop dat de recessie op zijn retour is. Dat het werkloosheidspercentage iets lager was dan de 9,6 die was verwacht, veranderde niets aan de mineurstemming.

Energiefondsen
Over de hele linie gingen de koersen onderuit, maar onder meer de energiegerelateerde aandelen, koersen van financiële instellingen en industriële bedrijven werden hard getroffen. Zij waren juist de laatste tijd omhooggegaan omdat er hoop was dat het ergste van de economische terugval achter de rug was.

In de loop van de dag kwamen nog wel meevallende cijfers over het aantal fabrieksorders in de Verenigde Staten. Maar dat had geen enkele invloed.

Werkloosheid
"Het accent ligt op banen en het feit dat dat aantal slechter was dan verwacht is voor de markt alle reden om te verkopen", meende analist Kevin Caron. "Oplopende werkloosheid is slecht voor de hele economie", voegde een collega daaraan toe.

In de Dow Jones zakten alle aandelen. Aluminiumproducent Alcoa sloot de rij dalers met een min van 4,06.

Onafhankelijkheidsdag
Donderdag was de laatste dag van de handelsweek op Wall Street, die een heel wisselend verloop had. Hij begon maandag goed, zakte dinsdag terug en veerde woensdag weer op. Vrijdag zijn de beurzen gesloten in de aanloop naar het lange weekeind van 4 juli, de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag.

De euro noteerde bij sluiting van de Amerikaanse beurzen 1,4004 dollar, vrijwel hetzelfde als de 1,4005 dollar bij sluiting van de beurzen in Europa. Woensdag stond de Europese munt bij sluiting van Wall Street nog op 1,4145 dollar.