AMSTERDAM - Beleggers op de Europese aandelenmarkten lieten zich donderdag flink ontmoedigen door tegenvallende Amerikaans werkloosheidscijfers. Na publicatie van de data liepen de verliezen van eerder op de dag scherp op.

De Amsterdamse AEX-index sloot 7,60 punten, ofwel 2,9 procent, lager op 252,69 punten. De MidKap-index verloor 1 procent tot 368,13 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zagen dalingen van 2,5 tot 3,8 procent.

In juni gingen er in de VS, buiten de landbouwsector, 467.000 banen verloren. Dit was veel meer dan de 363.000 waar analisten op hadden gerekend.

De werkloosheid steeg tot 9,5 procent, de hoogste stand sinds 1983. Het aantal mensen dat afgelopen week voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroeg, was iets lager dan verwacht, maar beleggers hechtten daar minder waarde aan.

Europese cijfers
Voor de publicatie van de cijfers uit de VS was de stemming al negatief beïnvloed door Europese macrocijfers. Hieruit bleek dat dat de industriële producentenprijzen in de eurozone in mei onverwacht waren gedaald. Ook bleek dat in mei de werkloosheid in de landen die de euro hebben ingevoerd tot het hoogste niveau in tien jaar is gestegen.

In Amsterdam was het aandeel Océ met een koersverlies van 8,9 procent een van de grootste dalers. De printerfabrikant maakte voorbeurs teleurstellende kwartaalcijfers bekend. De nettowinst kwam uit op 14 miljoen euro en de omzet daalde tot 676 miljoen euro. Het bedrijf kondigde verder aan driehonderd banen te schrappen bovenop eerder aangekondigde ontslagen.

Olieprijs
De olieprijs daalde scherp. Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 3,7 procent goedkoper en kostte 66,70 dollar. De aandelen van de grote Europese olieconcerns leverden in. Total daalde in Parijs 3,8 procent, BP in Londen 1,9 procent. In de AEX werd Shell 3,4 procent minder waard.

In de AEX-index waren de dalers veruit in de meerderheid. De producent van navigatiekastjes TomTom daalde 10 procent. Ook de financiële aandelen waren onderin te vinden. Bankverzekeraar ING en verzekeraar Aegon verloren 6,1 en 5,7 procent.

De euro noteerde 1,4005 dollar. Aan het slot van de handel op woensdag stond de Europese munt nog op 1,4130 dollar.