VENLO - Printerfabrikant Océ heeft in het tweede kwartaal een nettoverlies geleden van 14 miljoen euro en schrapt driehonderd banen extra, bovenop het aantal eerder aangekondigde ontslagen.  Dat maakte het bedrijf uit Venlo donderdag bekend.

Het verliescijfer is slechter dan de 9 miljoen euro verlies, waarop analisten gemiddeld hadden gerekend. Het teleurstellende resultaat komt volgens het bedrijf door marktomstandigheden, die slechter waren dan in het eerste kwartaal. Ook in de tweede helft van dit jaar verwacht het bedrijf geen verbetering van de marktomstandigheden.

De omzet daalde met 4,1 procent op jaarbasis tot 676 miljoen euro. Océ verkocht minder printers, vanwege een omzetdaling in de bouwmarkt en industrie. Ook bij overheden, nutsbedrijven, het onderwijs en de gezondheidszorg zwakte de omzet af, aldus het concern.

Toch denkt Ocè dat het zijn positie heeft verbeterd, omdat de omzet zich beter ontwikkelde dan het gemiddelde van de sector.

Interview  met CFO Hans Kerkhoven | (c) Belegger.tv

Besparingen
Het bedrijf bevestigde het in mei aangekondigde plan om kostenbesparingen voor dit jaar op te schroeven van 80 miljoen euro tot 124 miljoen euro.

Het plan is nu om in de periode 2008-2010 2350 arbeidsplaatsen te schrappen, ruim 10 procent van het totaal. In mei lag het geplande aantal op 2050. Tot nu toe zijn er sinds 2008 wereldwijd 1500 voltijdbanen verdwenen.

Fabrieken
De sinds april 1100 extra aangekondigde ontslagen zullen worden verspreid over de fabrieken in Venlo en het Duitse Poing en over de verkoopmaatschappijen wereldwijd, aldus topman Rokus van Iperen in een toelichting.

In de fabriek in Venlo verdwijnen 100 banen extra. "Hiervan verdwijnen veertig banen volgens natuurlijk verloop en zestig via een ouderenregeling", zei van Iperen

Deeltijd-WW
Voor het hoofdkantoor in Venlo, waar 2400 mensen werken, is bovendien deeltijd-WW aangevraagd. Wat de uitkomst van deze aanvraag is, is nog onduidelijk. Dat is ook afhankelijk van wetgeving hieromtrent", zei Van Iperen. "We hebben hier in de cijfers ook nog geen rekening mee gehouden."

Een woordvoerster benadrukt dat nooit alle 2400 medewerkers in Venlo in de deeltijd-WW terecht zullen komen. "We moeten de vestiging natuurlijk wel draaiende kunnen houden."