AMSTERDAM - TomTom heeft in het tweede kwartaal minder navigatiesystemen verkocht dan het had verwacht en ook de prijs viel tegen. Dat liet TomTom woensdag weten in een toelichting op de claimemissie waar het bedrijf dinsdag details over naar buiten bracht.

De verkopen en de prijs lagen wel hoger in vergelijking met het eerste kwartaal, maar volgens TomTom is dat normaal. TomTom heeft het zwaar. Consumenten geven minder uit en laten de navigatiekastjes van het bedrijf liggen. TomTom verwacht dat de omstandigheden in 2009 moeilijk blijven. Wel is het bedrijf tevreden over de prestaties van het tweede kwartaal.

Aandelen
Beleggers die op 2 juli aandelen hebben kunnen per acht bestaande aandelen vijf nieuwe kopen. Per nieuw aandeel betalen ze 4,21 euro, een flinke korting ten opzichte van de huidige koers van het aandeel (8,66 euro). Dinsdag keurden aandeelhouders de claimemissie goed. Het bedrijf wil 430 miljoen euro ophalen om schulden af te lossen en zo de kapitaalpositie te versterken.

De afgelopen maanden leed het bedrijf onder de onzekerheid rond de financiering van het bedrijf. TomTom gaat gebukt onder een schuldenlast van ruim 1 miljard euro (aan het einde van het eerste kwartaal) door de overname van TeleAtlas in 2007. TeleAtlas is een producent van digitale kaarten.