AMSTERDAM - De daling van het consumentenvertrouwen heeft dinsdag op Wall Street voor een flinke koersdaling gezorgd. De daling was een onaangename verrassing voor de belegger en het leidde tot zorgen over de bestedingen en de kracht van het economisch herstel.

Aan het einde van de handelsdag stonden alle drie de graadmeters in New York in de min. De Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen sloot op 8447,53 punten. Dat is een verlies van 81,85 punten, oftewel 1,0 procent.

Slotstanden
De breder samengestelde S&P 500-index sloot de dag af met een verlies van 7,90 punten en noteerde 919,33 punten. Dat is een verlies van 0,9 procent. De technologiebeurs Nasdaq deed het iets beter, maar liep nog altijd 0,5 procent terug. De schermenbeurs sloot op 1835,04 punten, 9,02 punten lager

Aan het begin van de handelsdag zag het er nog gunstig uit. De beurzen openden licht hoger na meevallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Op maandbasis daalden de prijzen in april met 0,6 procent in een aantal grote steden. Dat was minder dan de gemiddelde verwachting van analisten. Zij rekenden op een daling van 1,8 procent.

Optimisme
Maar het optimisme van beleggers verdween toen later op de dag cijfers over het consumentenvertrouwen werden gepubliceerd. De Amerikaanse consument had in juni minder vertrouwen gekregen in de economie. Het vertrouwen bleef steken op 49,3, terwijl dat een maand eerder nog 54,8 was.

Dit is een waarschuwing voor de aandelenmarkten dat het economisch herstel met vallen en opstaan gaat. Uit de cijfers blijkt dat het nog niet allemaal in een duidelijke koers gaat, aldus een analist.

Olieprijs
Maandag stuwde een stijgende olieprijs de koersen nog op. Maar dinsdag zakte de olieprijs alweer en in het kielzog daarvan ook de koersen van onder meer die van de oliemaatschappijen. Die waren maandag juist zo'n 1,5 procent gestegen om het een dag later weer in te leveren. Chevron verloor 1,15 procent en Exxon leverde 1,5 procent in.

Later deze week krijgen de beleggers nog meer macrocijfers te verwerken. Zo komen nog de cijfers over de werkgelegenheid in de VS.

Valuta
De euro stond bij het sluiten van de beurzen in New York op 1,4024 dollar. Bij de sluiting van de markten in Europa was dat 1.4015.